Актьорът е топ кулинар и твори свои рецепти
Познавате ли вкуса на традиционната френска кухня? Подбрани рецепти от нея предлага актьорът-гастроном Жерар Депардийо в своята готварска книга. Влюбен в доброто похапване, човек едновременно и на страстта, и на мъжеството, живият символ на френското кино ни предлага предпочитаните си рецепти, които свързват традицията с простотата на френския регион - ястие от ситно нарязана скумрия, тартар от розова златна рибка, барбун с шафран, токачка със зеле, заек с розмарин, супа с розов чесън, шоколадова торта.
Предпочитаните от него рецепти са вкусни и автентични и неизменно във френската традиция (телешко филе на връв, пиле с чесън, заек с розмарин). Описаната кухня се съчетава с удоволствието от храната и споделената трапеза.
Донякъде самохвален, но и благороден, а преди всичко бонвиван, актьорът въодушевено разказва за страстта си към храненето, за познанствата си с производители, животновъди, земеделци, месари и лозари, които обогатяват трапезата и възпитават вкус към автентичните неща.
“Кухнята е въпрос на любов - любов към природата, към хората, и към простите, здравословни неща”, споделя Жерар Депардийо. Рецептите му са на практика истории - за традиции, идващи дълбоко от миналото, за вкусове, понесли изпитанията на времето, за богатството от спомени, скрито зад всяка рецепта.
В списъка на използваните съставки няма никаква превзетост – щастието според актьора кулинар е в преоткритата простата на местните специалитети, на постоянно обновяваната класическа кухня. Депардийо импровизира с разнообразие от автентични вкусове като гълъб фондан, риба с чесън, яхния с бяло месо (фрикасе), младо пълнено прасе или кокошка с вино и гъби.
Към големия му талант на актьор се прибавя и този на поет епикуреец, който иска да събуди и нашите желания за различни семпли и вкусни ястия. Ето едно от тях, чиито вкус и аромат няма да забравите, щом ги опитате.
Агнешка яхния с босилек
Продукти
1,5 кг. обезкостена агнешка плешка или цяло агне сукалче
2 супени лъжици зехтин
1 букет от стрък мащерка, дафинов лист и магданоз
4 пресни моркова
4 малки доматчета
3 артишока
1 връзка зелени аспержи
200 г много крехък грах
200 г крехка бакла
200 г крехък зелен фасул
2 пресни репички
2 скилидки чесън
1 връзка пресен лук
1 връзка босилек
сол и черен пипер
Приготвяне
Нарежете агнешката плешка на едри кубчета. Затоплете зехтина в тенджера и сложете кубчетата месо. Когато месото леко се зачерви, добавете олио и поставете тенджерата на умерен огън. Сложете босилека, покрийте и оставете да къкри трийсетина минути като разбърквате от време на време. Ако е необходимо, добавете вода. Обелете скилидките чесън и пресния лук, нарежете ги на тесни ивици. Нарежете на ивици зеления фасул. Обелете морковите и репичките и ги нарежете. Обелете аспержите. Измийте артишока.
Сложете всичко в тенджерата, където се вари месото, посолете, сложете черен пипер и букета от билки. Покрийте и оставете да ври 25 минути на много слаб огън.
Когато сервирате, изсипете ястието в голяма топла чиния и я дръжте на топло.
Сгъстете малко от бульона на силен огън и след като намалее наполовина, го изсипете върху яхнията и сварените зеленчуци. Сервирайте веднага.