Екзотичната кухня на Индия

Екзотичната кухня на Индия Лакомник
Екзотичната кухня на Индия
Автор:Лакомник

В индийската кухня са преплетени толкова много вкусове и толкова много миризми, които е трудно да се опишат. Изключително богато разнообразие на аромати, което прави всяка тяхна гозба различна и уникална. Ако в Аржентина вегетарианците са неразбрани, то тук, в Индия е точно обратното. Повечето хора не ядат месо, но въпреки това има много вкусни традиционни гозби, които основно включват овнешки, пилешко и свинско. 

 

Картофи с джинджифил

Необходими продукти: 

1 с.л. олио

3 скилидки чесън

счукани или пасирани

2 ч.л. ситно нарязан пресен джинджифил (или 3 ч.л. смлян)

1/4 ч.л. куркума

1/4 ч.л. кориандър

1/4 ч.л. червен пипер (по желание лют)

2 картофа нарязани на кубчета (около 1,5 см)

1 1/3 ч.ч. пилешки бульон

1 с.л. лимонов сок

пресен магданоз

ситно нарязан

Начин на приготвяне: Нагорещете олиото. Добавете чесъна, джинджифила, куркумата, кориандъра и червения пипер и задушавайте около 1 мин. Добавете картофите, след това бульона. Покрийте и гответе 5 мин. Открийте, намалете огъня и гответе, докато картофите са готови и течността изври. Разбърквайте внимателно. Овкусете със сол и пипер. Прибавете лимоновия сок. Поръсете с нарязания магданоз при сервиране.

 

Пиле с кисело мляко

Необходими продукти:

800 г пилешко месо

сокът на 1 лимон

200 г кисело мляко

1 ч.л. кимион

2-3 скилидки чесън

2 ч.л. черен пипер

1 ч. л. куркума

сол

лют пипер

2 с. л. масло.

Начин на приготвяне: Пилешкото месо се нарязва на парчета и се накисва със сока от лимона за около 30 мин. Киселото мляко се разбърква с обеления и пресован чесън. Добавят се подправките. Така получената марината от киселото мляко се разпределя върху пилето. Съдът се покрива и се оставя за 1 час в хладилника. Фурната предварително се загрява на 250 градуса. Огнеупорен съд се намазва с маслото. Месото с маринатата се поставят вътре и се пекат на умерена топлина между 25 и 30 минути. Сервира се, след като поизстине.

Пело (свинско с ориз и ананас)

Необходими продукти:

300 г свинско месо

20 г олио

1 малка глава лук

120 г ориз

50 г ананас на кубчета

30 мл ананасов сок

20 г захар

щипка смлян карамфил

щипка канела

шипка кориандър

щипка кардамон

сол на вкус

Начин на приготвяне: Месото, нарязано на кубчета, се пържи в олио, добавят се кориандърът, карамфилът и ситно нарязаният лук и се пържи около 10 мин. с непрекъснато разбъркване. След това се добавя 1/3 ч.ч. вода и се задушава до омекване. Предварително свареният ориз се смесва с половината парченца ананас. Месото и сосът се изсипват в тавичка, отгоре се изсипва оризът, поръсва се с канелата и кардамона. Останалите парченца ананас се смесват с ананасовия сок, захарта и леко се карамелизират. Сместа се изсипва върху ориза. Ястието се запича за около 10 мин.

Пилешки крилца на скара със сос от моркови, кисело мляко и кимион

Необходими продукти:

12-14 броя пилешки крила (около 1,3 кг)

1 ч.ч. едра сол

2 ч.ч. вода

1 и 1/2 с.л. гарам масала

1 с.л. растително олио

За соса от кисело мляко:

2 чаши изцедено кисело мляко

2 ч.л. семена от кимион

2 моркова настъргани

1/4 ч.ч. пресен джоджен

ситно нарязан.

Начин на приготвяне:  Сос: В сух тиган за около 2 мин. препечете семената на кимиона, като непрекъснато ги разбърквате, докато променят цвета си. След като изстинат, ги смелете. Настържете морковите, смесете с млякото, кимиона, джоджена, сол и пипер на вкус. Сосът трябва да отлежи няколко часа в хладилника.

Отрежете връхчетата на крилата и ги разделете на две при сгъвката. В тенджера смесете водата и солта. Мариновайте крилата в соления разтвор, покрити и на студено, от 2 до 24 часа. След това изплакнете и много добре подсушете. След това обилно намажете с олио и гарам масала. Печете на скара до златистокафяво 8-10 мин. от всяка страна. Сервирайте със соса.

 

Бами

Необходими продукти:

1/2 кг свинско обезкостено месо

1/2 кг юфка

4-5 скилидки чесън

1 к. ч. олио

5-6 домата

200 г гъби

1 връзка пресен лук

3 яйца

2-3 люти чушлета

магданоз

черен пипер

лимонов сок

сол

Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата, посоляваме на вкус и като бъркаме, наливаме 3 с. л. хладка вода. Оставяме яйцата 30 мин. В два литра вряща вода пускаме юфката и варим 15 минути. Отделно загряваме половината от олиото в дълбок тиган и запържваме нарязаните на ситно лук и чесън до златисто. Слагаме месото, нарязано на кубчета. Приготвяме смес от наситнените люти чушлета, магданоза, гъбите и запържените лук и чесън. Прибавяме към месото и задушаваме на умерен огън 30 минути. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Слагаме отцедената юфка и внимателно разбъркваме. В останалото олио изпържваме омлет от разбитите яйца и го нарязваме на ивици. Поднасяме ястието в дълбоки чинии. Върху него слагаме ивици от омлета, подредени в някаква форма. Поръсваме с лимоновия сок.

Още по темата
Още по темата
Царството на ароматите се нарича Индия
Индия е страната, в която се готви с най-много подправки. Не се заблуждавайте обаче, че те винаги са люти. Всеки регион на страната слага различно количество пикантни...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц