Вкусна рецепта за домашната кухня
Брашното се прави на кладенче и се прибавят сол, оцет, олио, вода и един белтък. Замесва се твърдо тесто. От тестото се оформят 18 – 22 топчета според големината на тавата. Поставят се върху кърпа и се завиват, като се оставят да се отпуснат 30-40 минути. Намазва се тавата за печене с неразтопена свинска мас и се оставя на хладно. Останала мас се разтопява. Всяко топче се потапя в разтопената мас и се разтегля на ръка така, че да покрие дъното на тавата и краищата се притискат към стените за да се залепи. Натрошено, сиренето се поставя през една кора. Освен, че се топят в мас при разтеглянето, се поливат и с малко разтопена мас. Това се повтаря докато питките свършат. Свинската мас може да се замести с краве масло. Останалия жълтък плюс цялото яйце се разбиват леко и се намазва баницата отгоре. Пече се в силно загрята фурна за около 30-40 минути, като температурата при печенето се намалява постепенно до 200 градуса. По време на изпичането, баницата се надува като балон. След изваждане от фурната, гореща, баницата се наръсва с вода и по желание със захар. Покрива се с кърпа и се оставя 10-15 минути да престои.