Дърпана баница със сирене

Дърпана баница със сирене Лакомник

Вкусна рецепта за домашната кухня

Дърпана баница със сирене
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

800 г брашно

2 яйца

1 щипка сол

1 с.л. оцет

1 с.л. олио

300 мл вода

300 г сирене

400 г мас

Начин на приготвянe

Брашното се прави на кладенче и се прибавят сол, оцет, олио, вода и един белтък. Замесва се твърдо тесто. От тестото се оформят 18 – 22 топчета според големината на тавата. Поставят се върху кърпа и се завиват, като се оставят да се отпуснат 30-40 минути. Намазва се тавата за печене с неразтопена свинска мас и се оставя на хладно. Останала мас се разтопява. Всяко топче се потапя в разтопената мас и се разтегля на ръка така, че да покрие дъното на тавата и краищата се притискат към стените за да се залепи. Натрошено, сиренето се поставя през една кора. Освен, че се топят в мас при разтеглянето, се поливат и с малко разтопена мас. Това се повтаря докато питките свършат. Свинската мас може да се замести с краве масло. Останалия жълтък плюс цялото яйце се разбиват леко и се намазва баницата отгоре. Пече се в силно загрята фурна за около 30-40 минути, като температурата при печенето се намалява постепенно до 200 градуса. По време на изпичането, баницата се надува като балон. След изваждане от фурната, гореща, баницата се наръсва с вода и по желание със захар. Покрива се с кърпа и се оставя 10-15 минути да престои.

 

Още по темата
Още по темата
Домашна теглена баница
Пресейте брашното и поставете в широка тава, като в средата направите кладенче. Прибавене в него солта и оцета. Постепенно и по малко прибавайте хладка вода и замесете...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц