Древните ястия на Ливан

Древните ястия на Ливан Лакомник

Рецепти с история

Древните ястия на Ливан
Автор:Лакомник

Ливан е държавата, която се намира на територията на известната в историята област Финикия. В днешни времена по тези места се отглеждат много плодове и зеленчуци. Не можем да пропуснем и изобилието от морски дарове, което предлага Средиземно море. Вкуснотиите на местните хора са не една и две, а много от тях са наследство от предците. С други думи - по тези места можете да хапнете много неща, по рецепти, създадени преди няколко хиляди години. 

 

Табуле

Необходими продукти:

4 връзки магданоз

1 домат

1/2  краставица

300 г булгур

2 лимона

1 глава лук

30 мл зехтин

сол

Начин на приготвянеЗаливаме булгура с вряща вода. Оставяме го да попие – около час и половина. Отцеждаме го. Измиваме магданоза. Махаме дръжките и останалото нарязваме в купа. Прибавяме доматите без семките, както и краставиците, нарязани на дребни кубчета. Поръсваме със ситно нарязан лук, както и прясно изцеден лимонов сок. Прибавяме и булгура. Поливаме със зехтин, поръсваме със сол. Разбъркваме и оставяме да престои два часа. 

 

 

Картофи

Необходими продукти:

2 с. л. зехтин

1 глава лук

2 скилидки чесън

2 ч. л. смлян кимион

2 ч. л. смлян кориандър

4 картофа

400 г белени домати

1 с. л. доматено пюре

1 ч. л. захар

1 ч. л. сол

310 мл вода

300 г нахут

листа кориандър  

Начин на приготвяне: Загряваме зехтина в тиган. Запържваме лука, нарязан на филийки, както и пресования чесън. Добавяме кимион и кориандър. Пържим още две минути, за да може продуктите да поемат подправките. Слагаме и картофите, нарязани на едро. Разбъркваме често, докато леко покафевеят. Едва след това добавяме и нарязаните на кубчета домати, доматеното пюре, захарта и водата. Поръсва се с 1 ч. л. сол. Задушаваме ястието на умерен огън за 25 минути. Прибавяме кориандъра и нахута. След две три минути ги сваляме от огъня.

 

 

Кекс

Необходими продукти:

200 г краве масло

1 с. л. портокалова кора

165 г захар

3 яйца

80 г грис

125 г бадеми

225 г брашно с бакпулвер

200 г кисело мляко

125 мл портокалов сок

35 г филирани бадеми

За сиропа:

220 г захар

60 мл вода

125 мл портокалов сок

Начин на приготвяне: Взимаме кръгла тава и отгоре слагаме хартия за печене. Разбиваме маслото със захарта и кората на портокала. Прибавяме яйцата едно по едно. След всяко, тестото се разбърква хубаво. Слагаме още гриса, бадемите, брашното, киселото мляко и портокаловия сок. Отново разбъркваме добре. Едва тогава наливаме тестото в тавата. Отгоре поръсваме с филирани бадеми. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса близо час. След като изключим фурната, слагаме върху тавата алуминиево фолио и оставяме сладкиша вътре за десетина минути. След това правим сиропа. Той се прави като всички продукти се смесят в малка тенджерка. Слагаме я на котлона и разбъркваме като гледаме да не кипне. След това се оставя да кипи за пет минути и то без да бъркаме. По този начин се сгъстява. Когато го махнем от огъня, го оставяме за 10 минути и едва тогава поръсваме сладкиша.

 

 

Салата  

Необходими продукти:

1 връзка магданоз

1 домат

2-3 стръка зелен лук

2 с. л. булгур

1 скилидка чесън

1 с. л. лимонов сок

3-4 листа джоджен

1 лимон

Начин на приготвяне: Нарязваме магданоза на ситно. Слагаме го в купата за салата и отгоре слагаме парченцата домати. Поръсваме с нарязаните стръкчета лук. Попарваме булгура с вода за около 5-6 минути. Поръсваме и него отгоре. Пасираме чесъна и разбиваме със зехтина, солта и лимоновия сок. Поливаме салата. Отгоре слагаме джоджен и шайба лимон.

 

 

Риба

Необходими продукти:

2 глави лук

4 филета от бяла риба

черен пипер

125 мл сусамов тахан

2 с. л. лимонов сок

лимонови резени

магданоз

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме за около 15 минути. Рибата подреждаме в тава. Отгоре наръсваме със сол и черен пипер. Смесваме тахана с лимоновия сок и разбъркваме. Мажем филетата. Поръсваме със запържения лук. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса поне за 20 минути. Преди да сервираме филетата, ги поръсваме с нарязания на ситно магданоз. Сервираме я с лимонови резени. 

Още по темата
Още по темата
Ливан - авантюра с мирис на подправки
Изтокът покорява сърцата на много хора от хилядолетия насам. Философията за живота, откритията и неповторимата нагласа за това, което ни се случва, ги отличава от нас....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц