Вкуснотии от Изтока
Изтокът покорява сърцата на много хора от хилядолетия насам. Философията за живота, откритията и неповторимата нагласа за това, което ни се случва, ги отличава от нас. Но има и още нещо – подправките и вкусовете, които могат да покорят всяко сърце.
Карфиол
Необходими продукти:
1 глава карфиол
1 кисело мляко
3 щипки кимион
3 стръка копър
3 стръка магданоз
3 листа целина
3 скилидки чесън
40 г кедрови ядки
80 г орехови ядки
2 филии хляб
2 скилидки чесън
лимонов сок
Начин на приготвяне: Карфиолът се накъсва на розички и се бланшира. През това време останалите продукти се пюрират заедно. Течните продукти се добавят накрая. Слага се и малко мазнина, най-добре зехтин. Розичките се запържват леко и се заливат със зеленчуковия сос.
Леща
Необходими продукти:
2 ч. ч. леща
1 глава лук
2 стръка целина
2 моркова
2 скилидки чесън
3 стръка магданоз
30 г масло
1 ч. ч. брашно
кориандър
кимион
черен пипер
червен пипер
олио
Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно и запържваме лука, целината и морковите. Оставяме ги докато омекнат. След това наситняваме чесъна и добавяме и него. Идва ред на лещата и вода в съотношение 1:3. Поръсете с пресен магданоз, посолете и добавете и останалите подправки на вкус. Оставете да се свари. Когато ястието стане готово, разтопете маслото и добавете вътре брашното. Бъркайте, докато се сгъсти. Оставете на слаб огън, докато придобие кафеникав цвят. Прибавете постепенно към готовата леща. Разбъркайте добре.
Пиле
Необходими продукти:
700 г пилешко филе
1 лимон
5 скилидки чесън
1 с.л. соев сос
канела
зехтин
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета. Правим марината от настъргания чесън, соевия сос, лимоновия сок, зехтина и подправките. Оставяме да се маринова за поне 4 часа. След това се задушава за около 20 минути, без да се пържи на силен огън. Хубаво е да се сервира с топла гарнитура.
Сарми
Необходими продукти:
20 лозови листа
250 г телешка кайма
150 г ориз
½ морков
2 скилидки чесън
1 домат
канела
бахар
сол
лимонов сок
пресен джоджен
Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно моркова, чесъна и бадемите. Запържваме първо моркова и чесъна и накрая добавяме бадемите. Когато и ядките се запържат, добавяме ориза и разбъркваме добре. Поръсваме с канелата и бахара. Добавяме наситнения домат. Посоляваме ястието. Наливаме 200 мл вода. Оставяме да се задуши. Идва ред на каймата. Тя се намачква добре с вилица, за да не е на бучки. Махаме тигана от котлона. Поръсваме с останалите подправките – лимонов сок и джоджен. Завиваме сармите и ги нареждаме в дълбока тенджера. Отгоре наливаме вода и малко олио. Покриваме с чиния и задушаване до пълна готовност.
Питки
Необходими продукти:
3,5 г суха мая
захар
200 мл топла вода
370 г брашно
сол
кимион
зехтин
½ глава лук
200 г сирене Халуми
1 ч. л. подправка заатар
Начин на приготвяне: Замесваме тесто от половината брашно, маята, водата и захарта. Оставяме да втаса за 20 минути. Прибавяме останалото брашно и поръсваме с кимион и сол. Добавяме и зехтин към тестото и то става по-твърдо. Меси се поне 10 минути. След това се оставя отново да втаса, този път за час. След това го премесваме отново и разделяме на 4 средно дебели питки. Оставят се отново да втасат за 20 минути. Нарязваме на ситно лука. Запържваме го. Намасляваме леко друг тиган със зехтин. Поръсваме готовите питки с малко от лука. Слагаме питките да се пържат почти без мазнина в него и захлупваме. Трябва първоначално да са с лука надолу. Обръщаме, когато станат готови от едната страна и оставяме докато се изпържат и от другата.