Ливан - авантюра с мирис на подправки

Ливан - авантюра с мирис на подправки Лакомник

Вкуснотии от Изтока

Ливан - авантюра с мирис на подправки
Автор:Лакомник

Изтокът покорява сърцата на много хора от хилядолетия насам. Философията за живота, откритията и неповторимата нагласа за това, което ни се случва, ги отличава от нас. Но има и още нещо – подправките и вкусовете, които могат да покорят всяко сърце.

 

Карфиол

Необходими продукти:

1 глава карфиол

1 кисело мляко

3 щипки кимион

3 стръка копър

3 стръка магданоз

3 листа целина

3 скилидки чесън

40 г кедрови ядки

80 г орехови ядки

2 филии хляб

2 скилидки чесън

лимонов сок

Начин на приготвяне: Карфиолът се накъсва на розички и се бланшира. През това време останалите продукти се пюрират заедно. Течните продукти се добавят накрая. Слага се и малко мазнина, най-добре зехтин.  Розичките се запържват леко и се заливат със зеленчуковия сос.

 

 

Леща

Необходими продукти:

2 ч. ч. леща

1 глава лук

2 стръка целина

2 моркова

2 скилидки чесън

3 стръка магданоз

30 г масло

1 ч. ч. брашно 

кориандър

кимион

черен пипер

червен пипер

олио

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно и запържваме лука, целината и морковите. Оставяме ги докато омекнат. След това наситняваме чесъна и добавяме и него. Идва ред на лещата и вода в съотношение 1:3. Поръсете с пресен магданоз, посолете и добавете и останалите подправки на вкус. Оставете да се свари. Когато ястието стане готово, разтопете маслото и добавете вътре брашното. Бъркайте, докато се сгъсти. Оставете на слаб огън, докато придобие кафеникав цвят. Прибавете постепенно към готовата леща. Разбъркайте добре. 

 

 

Пиле

Необходими продукти:

700 г пилешко филе

1 лимон

5 скилидки чесън

1 с.л. соев сос

канела

зехтин

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета. Правим марината от настъргания чесън, соевия сос, лимоновия сок, зехтина и подправките. Оставяме да се маринова за поне 4 часа. След това се задушава за около 20 минути, без да се пържи на силен огън. Хубаво е да се сервира с топла гарнитура.

 

 

Сарми

Необходими продукти:

20 лозови листа

250 г телешка кайма

150 г ориз

½ морков

2 скилидки чесън

1 домат

бадеми

канела

бахар

сол

лимонов сок

пресен джоджен

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно моркова, чесъна  и бадемите. Запържваме първо моркова и чесъна и накрая добавяме бадемите. Когато и ядките се запържат, добавяме ориза и разбъркваме добре. Поръсваме с канелата и бахара. Добавяме наситнения домат. Посоляваме ястието. Наливаме 200 мл вода. Оставяме да се задуши. Идва ред на каймата. Тя се намачква добре с вилица, за да не е на бучки. Махаме тигана от котлона. Поръсваме с останалите подправките – лимонов сок и джоджен. Завиваме сармите и ги нареждаме в дълбока тенджера. Отгоре наливаме вода и малко олио. Покриваме с чиния и задушаване до пълна готовност.

 

 

Питки

Необходими продукти:

3,5 г суха мая

захар

200 мл топла вода

370 г брашно

сол

кимион

зехтин

½ глава лук

200 г сирене Халуми

1 ч. л. подправка заатар

Начин на приготвяне: Замесваме тесто от половината брашно, маята, водата и захарта. Оставяме да втаса за 20 минути. Прибавяме останалото брашно и поръсваме с кимион и сол. Добавяме и зехтин към тестото и то става по-твърдо. Меси се поне 10 минути. След това се оставя отново да втаса, този път за час. След това го премесваме отново и разделяме на 4 средно дебели питки. Оставят се отново да втасат за 20 минути. Нарязваме на ситно лука. Запържваме го.  Намасляваме леко друг тиган със зехтин. Поръсваме готовите питки с малко от лука. Слагаме питките да се пържат почти без мазнина в него и захлупваме. Трябва първоначално да са с лука надолу.  Обръщаме, когато станат готови от едната страна и оставяме докато се изпържат и от другата.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц