
Сладко изкушение за празник и делник




Брашното се пресява над хартия, постлана на кухненски плот. Мармаладът се обърква в купичка заедно със смлените орехи и настърганата кора на половин лимон. В купа се чукват яйцата. Към тях се добавя кристалната захар, 2 ванилии, 100 г стопена свинска мас и киселото мляко с угасената в него амонячна сода. Продуктите се разбъркват с дървена лъжица. Добавя се брашно лъжица по лъжица. Омесва се меко тесто. Две- трети от тестото се разточва на кора с дебелина 1 пръст . Слага се в тава за печене. Отгоре се маже с мармаладена смес. Осталата част от тестото се разточва на тънка кора. Реже се на ленти с ширина два пръста. Готовите ленти се подреждат на решетка върху мармалада и се поръсва със захар. Пече се на умерена фурна до порозовяване. Паят се поръсва още топъл пудра захар. Изстинал се реже на парчета.

