Вкуснотии от сърцето на Странджа

Вкуснотии от сърцето на Странджа Лакомник
Вкуснотии от сърцето на Странджа
Автор:Лакомник

С надморска височина от едва 1000 метра, Странджа е една от ниските родни планини. Но и една от най-красивите. Ниските хълмове завършват сякаш направо в морето. Опитайте от чудните гозби на българите, които са родени и живеят по тези приказни места.

 

Кебап

Необходими продукти:

600 г свинско месо 

4 кисели краставички 

1 ч. ч. червено вино 

1 глава лук 

2 с. л. доматено пюре 

черен пипер 

брашно 

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета. Поръсваме с подправките - солта и черния пипер. Лукът и киселите краставички се наситняват. Оставяме ги настрани. Месото се запържва за кратко. Слага се лука и се разбърква леко. Слагаме капак на тенджерата и оставяме да се задуши. Идва ред на доматеното пюре. Поръсваме с брашното. Добавяме виното. Оставяме да кипне. Тогава доливаме малко вода, докато покрие продуктите. Добавяме още подправки на вкус. Оставяме да се задуши за 20 минути. След това слагаме киселите краставички. Задушава се за още 5 минути.

 

Мусака

Необходими продукти:

1 връзкапресен лук

1 морков

1 домат

300 г агнешко месо

½ ч. ч.ориз

4 тиквички

копър

магданоз

чубрица

джоджен

сол

За заливката: 

2яйца

1 ч. ч. кисело мляко

1 с. л. препечено брашно 

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и моркова. Запържваме ги, докато лукът се зачерви. Нарязваме месото на кубчета и го добавяме в съда на печката. Оставяме го на умерен огън, като често разбъркваме. След това слагаме ориза, нарязаните на филийки кръгчета, както и зелените подправки. Накрая слагаме и домата. Наливаме малко топла вода и прехвърляме всичко в тавичка. Слагаме да се пече на 180 градуса. Оставяме във фурната, докато оризът стане готов. През това време правим и заливката от яйцата и брашното, заедно с млякото. Заливаме мусаката и връщаме във фурната, докато заливката се запече.

 

Заешка капама

Необходими продукти:

1 кг заешко месо

2 глави лук

1 стрък праз

2 моркова

150 гъби

2 глави чесън

1 печена чушка

дафинов лист

бахар

черен пипер

червен пипер 

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го оставяме да се накисне за поне два часа. Запържваме месото. След това го прехвърляме в глинен съд. В същата мазнина слагаме останалите продукти, нарязани на едро. Задушваме ги. Поръсваме с червения пипер, по желание добавяме и червено вино. Доливаме вода и поръсваме с останалите подправки. След като ястието ври 5 минути, се прелива в гювеча при месото. Затваряме капака на глиненения съд. Оставяме да се пече за поне два часа на температура от 180 градуса. 

 

Суджук

Необходими продукти:

5 кг месо от дива свиня

5 кг еленско месо

1 кг сланина

черен пипер

лют червен пипер

захар

сол

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на дребни парчета. Смесва се със ситно нарязаната сланина. Добавяме подправките. Оставяме да престои на студено за поне 4 часа. Най-добре е сместа да се напълни в естествени, добре изчистени черва. Напълваме ги с месната смес. Оставяме да се суши на хладно и проветриво място за минимум 40 дни. 

 

Пиле

Необходими продукти:

1 пиле

1 морков

250 г. кисело мляко

100 г. масло

1 яйце

1 лимон

1 връзка лук

магданоз

Начин на приготвяне: Маслото се сгорещява. През това време пилето се нарязва на полции и се запържва в маслото. Вадим го от мазнината. Нарязваме на ситно лука и моркова. Слагаме ги в същата мазнина, за да задушат, докато омекнат напълно. Прибавяме подправките. Тогава месото се връща в тигана. Оставяме го да се задуши заедно с тях. Поръсваме магданоза. Разбъркваме киселото мляко с яйцето. В сместа добавяме лимоновия сок.   

Още по темата
Още по темата
Най-хубавите манджи на Добруджа
Най-плодородните земи у нас безспорно са добруджанските. Необятните ниви по порочието на Дунав раждат пшеницата, която изхранва цялата страна. Чудното жито обаче не е...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц