На кулинарна разходка по Черноморието

На кулинарна разходка по Черноморието Лакомник
На кулинарна разходка по Черноморието
Автор:Лакомник

Лято не е само време за море. Ако нямате възможност да отидете до морския бряг, ви предлагаме да се насладите на едни от най-вкусните специалитети от този край на България. Рецептите са бързи  и лесни, но ще останете очаровани от резултата.

 

Миди по бургарски

Необходими продукти:

2 кг миди с черупките

3 глави кромид лук

1 ч. ч. ориз

1 връзка копър

пресен девисил

сух джоджен

черен пипер

300 мл бира

1 домат

захар

сол

зехтин

1 с. л. червен пипер

5 скилидки чесън

настърган морков

1 лимон

Начин на приготвяне: Черупките на мидите се измиват много добре. Всички останали продукти се нарязват и се слагат в тенджерата. Само копърът и девисилът се пускат без да се режат и се вадят преди сервирането. Сложете вода почти до горе. Захлупваме и оставяме да се готви на много тих огън. Периодично разбъркваме. Следете състоянието на ориза - когато той стане готов, яденето се е сготвило. Мидите се сервират с пресен лимонов сок.

 

Рибена чорба по бургаски

Необходими продукти:

700 г риба от поне 3 вида

1 глава лук

1 морков

1 червена чушка

1 картоф

3 стръка целина

люта чушка

жълтък

1 с. л. кисело мляко

5 стръка мащерка

1 ч. л. дивисил

черен пипер

4 с. л. олио

Начин на приготвяне: Рибата се почиства добре от вътрешностите и опашките, но главите се оставят. Варят се в подсолена вода. Зеленчуците се нарязват на средни кубчета. Слагаме ги в дълбока тенджера. Добавяме стръкчетата подправки и пипера. Заливаме всичко с топлия и прецеден бульон от рибата. Оставяме да се вари поне 40 минути. Готовата риба се почиства добре от костите, вече и главите. Слагаме я при зеленчуците за 10 минути. Правим застройка от 1 жълтък, разбит с кисело мляко.

 

Плакия по варненски

Необходими продукти:

3 средно големи риби

3 кисели краставички

сол

черен пипер

лимонов сок

зехтин

4 глави лук

2 моркова

целина

рашно

червен пипер

4 домата

1 чаша бяло вино

бахар

дафинов лист

девисил

черен пипер

захар

Начин на приготвяне: Рибата се почиства добре и се поръсва от всички страни със солта и пипера, както и с лимоновия сок. Нареждаме парчетата риба в подходяща тавичка. През това време задушаваме лука, нарязан на много едро. Същото правим и с моркова и целината. При зарзавата добавяме и една супена лъжица брашно, както и червен пипер. Доматите се нарязват на кубчета и се добавят към останалите зеленчуци. Всичко се залива с равни количества бяло вино и вода. Добавяме бахар, дафинов лист, девисил, черен пипер на зърна и малко захар. Оставяме да ври поне 15 минути. През това време нарязваме киселите краставички. Поливаме със зеленчуковия сос. Печем предварително загрята фурна при температура 200 градуса за 45 минути.

 

Мусака по варненски

Необходими продукти:

1кг картофи

500 г кайма

1 глава лук

300 г доматено пюре

2 домата

1 ч.л. чубрица

1 ч.ч. прясно мляко

сол

олио

черен пипер

Начин на приготвяне: Картофите се сваряват и се правят на пюре заедно с млякото, солта и черния пипер. Запържваме нарязания на ситно лук, както и каймата. След няколко минути идва ред на доматеното пюре, както и на подправките на вкус. Взимаме намазнена тава и на дъното й равномерно разпределяме половината от пюрето. Отгоре слагаме каймата. Покриваме с останалото пюре. Нареждаме и домати на кръгчета. Печем мусаката 20 минути на 220 градуса.

 

Скумрия с гъби по балчишки

Необходими продукти:

1 скумрия

2 глави лук

3 моркова

250 г пресни печурки

6 домата

1/2 ч.ч. черни маслини без костилки

4 стръка девесил

1/2 к.ч. олио

сол

черен пипер

1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне: Лукът и морковите се нарязват на кубчета. Задушаваме зеленчуците за около 4 минути на тих огън. Поръсваме с малко сол и добавяме девисила. Слагаме капак на съда и оставяме, докато водата изври. Поръсваме с червен пипер. Гъбите и маслините нарязваме на филийки. Доматите обелваме и настъргваме. И трите продукта се добавят към сместта. Разбъркваме много добре и оставяме да къкри. Доливаме гореща вода, докато изпълни съда. Разбъркваме отново и оставям да се вари на слаб огън за половин час. Зеленчуците се поставят в тава, като канапе на рибата. Тя се подрежда отгоре. Поръсваме със сол и черен пипер. Печем при 150 градуса за половин час.

 

Пиле по каварненски

Необходими продукти:

1 цяло пиле

пчелен мед

соев сос

Начин на приготвяне: Пилето се почиства добре. През това време, в отделен съд се смесват медът и соевият сос. Пилето се намазва с тази смес от всички страни. Слагаме го да се пече при 165 градуса. От време на време е добре да го мажете отново със сместа. Накрая, когато смятате, че е готово, го извадете и го намажете за последно.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц