Цвеклото и зелето са полезни и за сърцето, и за мозъка
Учените достигат до извода, че повечето продукти, полезни за сърцето, са полезни също и за мозъка и най-хубавото - голямата част от тях са лесни за намиране. Изследователите смятат, че червените боровинки в най-голяма степен подпомагат развитието на умствените способности при хората. В тях се съдържа голямо количество антиоксиданти, които взаимодействат със свободните радикали на кислорода. Тези радикали произвеждат холестерол, които не само е вреден за сърдечно-съдовата система, но е виновен и за влошаване на паметта и работата на опорно-двигателния апарат с напредване на възрастта. Изследванията показват, че диетата с основен компонент червените боровинки подобрява паметта и води до по-балансирана работа на опорно-двигателния апарат.
На второ място след червените боровинки са къпините. Те притежават същите свойства както и червените боровинки, но при тях антиоксидантите са по-малко. За сметка на това обаче при къпините има вещества, които подобряват зрението.
Третото място си поделят цвеклото и зелето. Веществата, съдържащи се в тези зеленчуци, разрушават ферментите, които в голяма степен водят до развитие на болестта на Алцхаймер и снижават когнитивните финкции.
Следващо място в класацията заема мазната риба. Такива риби като сьомгата, сардината и херинга съдържат киселини, които също разграждат вредните ферменти. Изследванията показват, че ако един път в седмицата се консумира някой от тлъстите видове риба, това помага в значителна степен да се намали вероятността от развиване на болестта на Алцхаймер.
Почетното пето място в рейтинга на “умните” храни заема спанакът. Специалистите установяват, че спанакът забавя появяването на проблеми с нервната система, вследствие остаряването на организма и възпрепятства възникването на нарушения в опознавателните способности.