Лекува от безсъние до сърдечно-съдови болести
Тиквата и същински зеленчук съкровище. Тя е богата на разнообразни витамини и минерали и се ползва широко в народната медицина. За произхода на тиквата все още няма единно мнение. Някои смятат за нейна родина Америка, а други - Китай, където тя е била култивирана в императорския двор.
Това обаче е без значение, защото тиквата е много вкусен и полезен зеленчук, който съдържа голямо количество каротин и витамини. В меката част се съдържат големи количества витамин D, който засилва жизнената дейност и ускорява растежа на клетката.
Целулозата от тиквите се усвоява лесно дори от отслабналия организъм и затова ястията с тиква се препоръчват при лечебно и профилактично хранене. Тъй като в нея има много медни и железни соли и фосфор, които влияят положително на съдържанието на кръвта, употребата на тиква се препоръчва като профилактика на малокръвието и атеросклерозата.
Тиквата е полезна и при заболявания на черния дроб и бъбреците. Тя отлично регулира храносмилането и благодарение на голямото си съдържание на пектин способства за извеждането на лошия холестерол от организма.
От органичните киселини в тиквата се съдържа предимно ябълкова киселина. В нея има достатъчно количество захарни вещества: глюкоза, фруктоза, захароза. Освен това тя съдържа минерални съединения и големи количества калций, фосфор, желязо, мед, флуор, цинк, а каротинът (форма на витамин А), витамин С и витамините от група В влияят добре на функциите на червата. Тя е и добро диуретично средство.
Ястията с тиква се включват в менюто на болните от хепатит и холецистит, а също на хората с хронични колити и ентероколити в изострен стадий, със заболявания на сърдечно-съдовата система (хипертония, атеросклероза), с остри и хронични нефрити и пиелонефрити.
Ястията с тиква са препоръчителни за тези, които са прекарали хепатит А, защото биологически активните вещества в нея способстват за възобновяването на активната антиоксидантна функция на черния дроб. Ако искате да изведете излишните течности от организма си, можете да използвате тиквата като своеобразна диета при сърдечни и бъбречни отоци. В такива случаи в продължение на 3-4 месеца в суров вид се приема по 1/2 кг тиква в суров вид и по 1,5 кг варена или печена тиква на денонощие.