Сипете брашното в подходящ съд, добавете сол, захар и разбъркайте. Прибавете маслото нарязано на кубчета. Бъркайте докато се разтопи, прибавете студена вода и замесете тестото. Разделете го на две части и ги сложете в найлонови пликове, като оставите в хладилника за около 1 час.
Почистете ябълките и ги нарежете на ивици. Смесете ги със захар, добавете лимоновия сок, канелата, индийското орехче, щипка сол, разбъркайте и оставете да престоят за 30 минути.
Отделете пуснатия сок от ябълките и го загрейте с 2 с.л. масло. Варете на умерен огън докато се сгъсти и залейте ябълките. Извадете тестото и оставете на стайна температура да се отпусне. Поръсете плота с брашно и разточете тестото според формата в която ще печете. Сложете първата част в намаслената тава, сложете отгоре ябълките.
Покрийте ябълките с другото тесто и ги слепете. Направете 6 разреза с нож в центъра на пая, покрийте с найлонов плик и оставете в хладилника докато се охлади. Извадете, намажете с яйцето и запечете в загрята до 220 градуса фурна за 45-55 минути.