Ябълков пай

Ябълков пай Лакомник
Ябълков пай
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

350 г царевично брашно

1 ч.л. сол

140 г захар

250 г масло

100 мл вода

7 ябълки, около 160 г

15 мл лимонов сок

1 ч.л. канела

щипка индийско орехче

1/2 яйце

Начин на приготвянe

Сипете брашното в подходящ съд, добавете сол, захар и разбъркайте. Прибавете маслото нарязано на кубчета. Бъркайте докато се разтопи, прибавете студена вода и замесете тестото. Разделете го на две части и ги сложете в найлонови пликове, като оставите в хладилника за около 1 час.

Почистете ябълките и ги нарежете на ивици. Смесете ги със захар, добавете лимоновия сок, канелата, индийското орехче, щипка сол, разбъркайте и оставете да престоят за 30 минути.

Отделете пуснатия сок от ябълките и го загрейте с 2 с.л. масло. Варете на умерен огън докато се сгъсти и залейте ябълките. Извадете тестото и оставете на стайна температура да се отпусне. Поръсете плота с брашно и разточете тестото според формата в която ще печете. Сложете първата част в намаслената тава, сложете отгоре ябълките.

Покрийте ябълките с другото тесто и ги слепете. Направете 6 разреза с нож в центъра на пая, покрийте с найлонов плик и оставете в хладилника докато се охлади. Извадете, намажете с яйцето и запечете в загрята до 220 градуса фурна за 45-55 минути. 

Още по темата
Още по темата
Постен ябълков сладкиш
Брашното се пресява с бакпулверът, добавя се грис, 1 чаша от захарта и по желание може да се настърже малко лимонова кора за аромат. Това е сухата смес. Настърганите...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц