Обещахме да ви разходим из целия път на славната река Дунав. Както е известно, тя извира от германската планина Шварцвалд. Именно там се прави невероятен ликьор, който се използва за едноименната торта. Тя се тачи, както в Германия, така и в следващата спирка от маршрута на реката - Австрия. Последната дестинация е границата на Молдова и Украйна, която е начертана от Дунав. Точно както е определена и нашата северна граница. Единственото, което ви остава е да си пуснете някое от десетките музикални произведения, посветени на невероятната природна забележителност и да се отдадете на кулинарни експерименти.
Спирка 1 - Германия и Австрия
Торта "Шварцвалд"
Необходими продукти:
За блатовете:
6 яйца
1 ч. захар
1 ч.л. ванилова есенция
115 г натурален шоколад
1 ч.ч. брашно
За сиропа:
1/4 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. вода
2 с.л. черешов ликьор
За пълнежа:
500 г череши
1 с.л. нишесте
2 с. л. черешов ликьор
500 г сметана
шоколад за декорация
Начин на приготвяне: Започваме от блатовете. Те се правят от разбитите яйца, захар и ванилия. Разбърквайте с миксера докато станат на пяна. През това време разтопяваме шоколада на водна баня. Прибавяме го при яйцата. Идва ред и на брашното. Взимаме форма за торта и на дъното й поставяме хартия за печене. Изливаме една трета от сместа и печем десетина минути. Така постъпваме и останалите две дози. По този начин получавате три блата. Оставяме ги да изстинат и започваме да правим сиропа. Той се приготвя от захарта и водата. Сместа трябва да кипне. Махаме от печката и оставяме да се охлади. Едва тогава добавяме ликьора. С готовия сироп поръсваме равномерно и трите блата. Докато те попиват, плавим и пълнежа. За целта взимаме малко тенджерка и слагаме вътре половин чаша вода, захар и черешите. този път оставяме да заври добре и вадим черешите. Поръсваме всичко с нишесте. Оставяме още малко, за да се сгъсти и връщаме плодовете. Докато тази смес изстива, разбиваме сметаната на сняг. Едва тогава започваме да редим и самата торта. Първо слагаме блат, после крем и накрая черешите. И повтаряме. Традиционната декорация за тази торта е отстрани да се намаже със сметана, а отгоре да се натроши шоколад и да се наредят череши.
Спирка 2 - Словакия
Картофени макарони
Необходими продукти:
1 кг картофи
200 г брашно
2 яйца
250 г сирене брънза
прясно мляко
сол
Начин на приготвяне: Основата на тази рецепта са картофите. Те се настъргват сурови и се смесват с млякото, яйцата и брашното. Посоляваме и започваме да месим, докато се получи еднородна смес и еластично тесто. То се нарязва на дълги и тънки ивици. В тенджера кипваме подсолена вода. Вътре пускаме по няколко ленти от тестото. Следете кога ще изплуват отгоре. Това означава, че им остават само пет минути докато станат готови. Вадят се с решетъчна лъжица. Когато наредите няколко в чинията за сервиране, трябва да ги поръсите с брънзата.
Спирка 3 - Унгария и Хърватия
Гулаш
Необходими продукти:
2-3 чушки
месо - различни видове
3 с. л. масло
2 глави лук
2 с. л. брашно
сол
червен пипер
черен пипер
2 ч. ч. нарязано кисело зеле
Начин на приготвяне: Можете да направите рецептата с различни видове месо според предпочитанията или според това с какво разполагате в момента. Месото се нарязва на кубчета като за кебап. Запържва се в сгорещен тиган. Добавя се и лука. Едва след като и той стане готов, поръсваме с брашното. Добавяме малко вода. Оставяме да се готви за около час. Идва ред на чушките и подправките. Изчакваме още няколко минути и накрая добавяме зелето. Оставяме го още половин час на слаб котлон.
Спирка 4 - Сърбия и България
Кебапчета
Необходими продукти:
1,5 кг телешка кайма
3 глави лук
4 скилидки чесън
150 мл газирана вода
1 ч.л. черен пипер
щипка кимион
1 с.л. червен пипер
3 с.л. олио
4 ч.л. бакпулвер
сол
Начин на приготвяне: Започваме с разбъркването на каймата. Поръсваме я с подправките. Добавяме олиото, както и бакпулвера. Идва ред и на газираната вода. Червеният лук и чесънът се нарязват на ситно. Добавят се към каймата, която се меси поне 20 минути. Оставяме настрана, за да попие подправките. От нея оформяме кебапчета. Печем на силно загрята скара, но не за дълго.
Спирка 5 - Румъния и Молдова
Мамалига
Необходими продукти:
300 г царевично брашно
200 г сирене
1 глава лук
100 г сланина
15 мл олио
Начин на приготвяне: Слагаме на котлона тенджера с литър подсолена вода. Когато започне да кипи, изсипваме царевичното брашно. Не спирайте да бъркайте. Трябва да се вари на слаб огън поне 25 минути. Разбърквайте и докато изстива. Сместа трябва да започне да се сгъстява. Оставяме да изстине и нарязваме на парчета. Междувременно запържваме сланината с лука. Поръсваме всяко парче отгоре с малко от тази смес и настъргано сирене.
Спирка 6 - Украйна
Пирог с картофи
Необходими продукти:
500 г бутертесто
1 кг картофи
50 г мента
300 г сирене
250 мл сметана
25 мл бяло вино
Начин на приготвяне: Варим предварително обелените картофи в дълбок съд. Във водата се пуска и ментата. Когато станат готови, се нарязват на ситно. Към тях се добавя и сварената вече мента. Всичко се разбърква добре. Идва ред на сиренето. През това време разделяме бутертестото на две. Първата се слага на дъното на тавата за печене. Разпъваме леко с пръсти, за да бъде малко по-голяма от товата. Отгоре слагаме картофите. Покриваме с останалата част от тестото. Преди да сложим във фурната, пробиваме малка дупка на горното парче тесто. Печем половин час при 180 градуса. През това време загряваме сметаната и виното. 10 минути преди нашият пирог да стане готов, го вадим и в дупката наливаме сметановата смес и връщаме обратно.