Топ 5 на арабските ястия

Топ 5 на арабските ястия Лакомник
Топ 5 на арабските ястия
Автор:Лакомник

Тези седмица ви представяме няколко рецепти, събрани под етикета, че са арабски. Както знаете, този тип източна кухня е един от най-старите на света. Тайният ключ към него са десетките и дори стотици подправки. Предлагаме ви няколко чудни ястия с различни видове месо, но с еднакво уникален вкус.

 

Телешко с патладжан

Необходими продукти:

250 г телешко месо

250 г патладжани

200 г картофи

150 г домати

1/2 ч. ч. ориз

1/2 ч. л. олио

1 дафинови листа

бахар

кимион

Начин на приготвяне: Нарязваме месото като за кебап. Слагаме го да се вари в подсолена вода, като вътре пускаме и един дафинов лист. През това време нарязваме патладжаните и ги оставяме да се отцедят от чернилката. Картофите се нарязват на филийки. Пържим ги заедно с патладжана. Едва след това взимаме дълбока тенджера и нареждаме запържените зеленчуци, както и доматите, и месото. Отгоре поръсваме с предварително измития ориз. Отгоре поръсваме с подправките. Доливаме вода почти до горе. Оставяме да къкри, докато оризът стане готов. 

 

Пиле с фиде

Необходими продукти:

600 г пилешко месо

1 ч. ч. ориз  

2 с. л. фиде

3 глави лук

3 скилидки чесън

2 с. л. краве масло

2 с. л. зехтин

3 ч. ч. пилешки бульон

куркума

кардамон

Начин на приготвяне: Оризът се измива добре и се накисва във вода. През това време маслото се топи в дълбока тенджера. Вътре запържваме фидето. Идва ред на ориза. Когато стане стъклен се долива пилешки бульон. Поръсваме с подправките и по желание със сол и черен пипер. Оставяме на тих огън. След това оставяме да се задуши. Месото се нарязва на ивици. Чесънът и лукът се нарязват на ситно. Запържват се в зехтина. Там се добавя и пилето. Леко посоляваме. Поръсваме с кардамона и куркумата. Разбъркваме леко и махаме от огъня. Месото се сервира на канапе от ориз.

 

Яйца

Необходими продукти:

6 яйца 

1 с. л. зехтин

1/2 глава лук

1 скилидка чесън

няколко червени чушки

800 г домати 

лют пипер на вкус

1 с. л. кимион

1 с. л. червен пипер

захар

магданоз

Начин на приготвяне: Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. След това добавяме и чушките, нарязани на парчета. Идва ред на доматите, които също са наситнени. Поръсваме с подправките. Бъркаме добре. Оставяме да се сгъсти. Когато това стане, чукваме едното яйце. След това следващото и така докато запълнят тигана. Покриваме с капака и оставяме да се готви за 15 минути. Преди да сервираме, поръсваме  с магданоза.

 

Пикантно месо   

Необходими продукти:

1 кг. телешко месо

1/2 ч.л. бахар

1/2 ч.л. кимион

1/2 ч.л. кориандър

1/2 ч.л. черен пипер

1/4 ч.л. анасон

канела

индийско орехче

кардамон  

сол  

бира  

масло

Начин на приготвяне: Подправките се смесват много добре. След това при тях изливаме бирата, която трябва да е поне 300 мл. Трябва да се сложи и малко масло. Натриваме месото с тази смес и то от всички страни. Слагаме го в глинен съд. Трябва да престои в него поне 3 часа при температура от 130 градуса.

 

Агнешко  

Необходими продукти:

 500 г агнешко месо

3 с. л. брашно

3 яйца

1 глава лук

1 ч. л. лимонена киселина

1 ч. л. зелени подправки

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на филии, като за пържоли. След това ги начукваме добре. Мариноваме ги в лимонена киселина и подправки на вкус. Когато го извадим, запазваме и маринатата. Добавяме я към нарязания лук и разбитите яйца. Готовите парчета месо се овалват в яйчената смес, после в брашното и е се пържат в загрята мазнина. Оставяме ги да се отцедят от мазнината върху хартия. След това ги нареждаме в тава и ги поливаме с останалите яйца. Печем за 20 минути. Сервираме с гарнитура по избор. 

Още по темата
Още по темата
Мароко е страната на сладкото
Мароканската кухня изобилства с месни специалитети, които понякога са доста тежки за европейския вкус. Въпреки това мароканците не спират да хапват кебапи и в...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц