Готвачите на тосканския дук измайсторили десерта в негова чест през XVII в.
Пастата, пицата, фритатата и ризотото са истински легенди на Италия, но не по-малко значива компания им прави и най-сладкият герой в местната кулинария – тирамисуто. Този изключително прост и лесен десерт от бишкоти, маскарпоне и кафе е главен герой в съвременното сладкарство и се предлага в почти всички големи ресторанти по света, а на домашната трапеза е гост по всеки празничен повод.
Различни исторически източници свидетелстват, че тирамисуто е създадено в Тревизо в ресторант „Ле Бечери” от сладкаря Роберто Лингуаното, наричан Лоли. Най-популярната легенда обаче гласи, че през XVII в. Великият дук на Тоскана Козимо III де Медичи решава да посети Сиена за няколко дни. В негова чест е създаден сладкиш - разкошен и апетитен, но с обикновени продукти и лесен за приготвяне. Десертът става особено популярен и много бързо се разпространява в двореца. Точно тук получава, според тази версия, своето наименование, защото започват да му предписват качества на афродизиак и да го наричат “tirami su”, което буквално означава “вземи ме, дръпни ме”, може би от комбинацията от продукти и най-вече от захарта и кафето. Други легенди препращат произхода на тирамису към Торино и Венето.
Класическото италианско тирамису се отличава с интензивен и деликатен вкус и според оригиналната рецепта за неговото приготвяне са необходими: бишкоти, яйца, захар, кафе, сирене маскарпоне, какао. Оригиналната форма е била кръгла, въпреки че бишкотите предполагат използването на правоъгълна или квадратна тава.
С течение на времето мнозина се опитват да променят някои от основните съставки, като кафето например, създавайки вариации: тирамису с горски плодове, с лимон, с ягоди, с ананас, с йогурт и малини и т.н.
Класическо тирамису
Продукти
200 г сирене маскарпоне, 2 яйца, 150 г захар, около 24 броя бишкоти, силно кафе.
Приготвяне
Разбийте жълтъците със захарта (правилото е 1 яйце за всеки 100 г маскарпоне), докато се получи светла и пухкава смес, добавяйте сиренето маскарпоне на малки части, като разбърквате внимателно. Накрая добавете разбитите на сняг белтъци и оставете крема да почива около 30 минути. В това време пригответе кафето и го оставете да изстине малко. Потапяйте за секунди бишкотите и ги нареждайте в тавата, след това покрийте с крем. Можете да направите няколко последователни пласта бишкоти/крем (трябва да се завърши с крем). Декорирайте с горчиво какао, поръсено през сито. Оставете да престои в хладилника.