Сосовете и сирената също прославят кулинарията от Ботуша
Италианската кухня е една от най-обичаните по целия свят и няма страна, където да не се предлага в ресторанти и закусвални с голям успех. По брой заведения вероятно спори с китайските за първото място, защото почти няма град, където да не се носи ароматът на прясно изпечена пица. Пастата също е сред най-известните ястия на планетата.
Разбира се, италианската кухня не се ограничава само до пица или паста. Тя е съвкупност от редица регионални кухни, разделени по географски принцип, готварски традиции и различни съставки и специалитети. Характерно за днешната италианската кулинария е липсата на прекалено сложни и екстравагантни комбинации. На преден план са изведени основните продукти с възможно най-добро качество. Техният собствен вкус се подчертава от внимателното приготовление и пестеливо използваните подправки.
Освен с готовите си ястия Италия е прочута по цял свят и с някои специалитети от фамилията на основните продукти. Така например зехтин, различни видове сирена (най-известните са пармиджано, моцарела, горгондзола и маскарпоне), колбаси като мортадела и прошуто от Парма. Да не забравяме и десертите като тирамису например, които също са познати почти навсякъде.
Спагети „Болонезе”
Време за приготвяне – 3 ч и 20 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
2 ч.л. масло
2 ч.л. зехтин
1 глава лук, настъргана
1 морков, почистен и нарязан на ситно (в чопър)
1/2 връзка листа от целина, нарязан на ситно
450 г телешка кайма
сол на вкус
1 ч.ч. сухо бяло вино
1 ч.ч. прясно мляко
щипка индийско орехче
600 мл домати от консерва, смляни, като запазите отделно сока
500 г спагети
50 г пармезан
Приготвяне
Загрейте маслото и зехтина в касерола или голям, дълбок тиган на средно силен огън. Добавете лука, моркова, целината и сотирайте докато омекнат около 7 минути. Добавете каймата и бъркайте с вилица, така че да я разделите. Добавете 1 ч.л. сол и гответе като бъркате, за да не загори. Трябват ви около 3 минути докато месото смени цвета си. Добавете виното и оставете да къкри докато алкохолът изври. Добавете млякото и индийското орехче. Оставете на къкри докато млякото заври, около 4 минути. Добавете доматите и половината от сока им. Когато сосът започне да ври, намалете огъня съвсем, колкото да къкри соса. Гответе в непокрит съд около 3 огъня, ако сосът започне на ври. Ако сосът се сгъсти преди да е изтекло времето, добавете още от останалия доматен сок.
Сварете спагетите както е указано на опаковката (около 10 минути) във вода с малко зехтин и сол. Сипете ги в чиния за сервиране, добавете от соса и отгоре поръсете настърган пармезан.
Сос „Карбонара”
Време за приготвяне – 60 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
2 ч.л. зехтин
3 скилидки чесън, леко намачкани
150 г бекон, нарязан на кубчета
1/4 ч.ч. бяло сухо вино
4 яйца
1/2 ч.ч. пармезан, настърган
2 ч.л. магданоз, наситнен
черен пипер на вкус
Приготвяне
Рецептата е само за соса към пастата. Може да я ползвате за всякакъв вид – спагети, пене, фузили, дори лазаня.
Загрейте мазнината в голям тиган. Добавете чесъна и гответе на средно силен огън, докато чесънът стане златист, около 5 минути. Махнете тигана и отстранете чесъна. Добавете в тигана бекона и гответе като бъркате, докато месото се изсуши и стане хрупкаво, около 7 минути. Отцедете мазнината като оставите само 2 ч.л. от нея. Добавете виното и оставете да къкри около 2 минути. Изключете котлона и оставете тигана настрани. Загрейте отново непосредствено преди да смесите с пастата.
В голяма купа, която ще е достатъчна да побере цялата паста, разбийте яйцата с пармезана, магданоза и черен пипер. Добавете пастата, разбъркайте и тогава добавете бекона.
Сос „Алфредо”
Време за приготвяне – 20 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
2 ч.л. масло
1 ч.ч. прясно мляко
3 ч.л. брашно
сол и черен пипер на вкус
2 ч.л. сухо бяло вино
1/4 ч.л. чесново брашно
1/2 ч.ч. пармезан
Приготвяне
Загрейте маслото в тиган. Добавете брашното и бъркайте, за да не останат бучки. Бъркайте докато заври на средно силен огън и оставете да се запържи за 1 минута.
Махнете от огъня и добавете пармезана, бялото вино, чесъна, солта и пипера и разбъркайте добре.
Супа „Минестроне”
Време за приготвяне – 90 минути
Порции – 2 бр.
Продукти
3 скилидки чесън
3 гл. лук
1 вр. листа от целина
2 моркова
2 картофа
30 г зелен фасул
30 г тиквички
4 ч.л. масло
1/2 ч.ч. зехтин
60 г бекон, нарязан на кубчета
7 ч.ч. пилешки бульон
1 вр. пресен босилек, наситнен
30 г домати, настъргани
2 ч.л. доматена паста
30 г пармезан, настърган
120 г спагети, счупени на няколко части
сол и пипер на вкус
настърган пармезан за поръсване на готовата супа
Приготвяне
Добре наситнете чесъна, лука, магданоза, морковите, картофите, фасула и тиквичките.
Загрейте маслото и зехтина заедно в голям тиган, добавете бекона и гответе около 2 минути. Добавете чесъна и лука и гответе две минути като бъркате. Добавете целината, морковите и картофите и гответе още 2 минути като бъркате.
Добавете фасула и гответе още 2 минути. Направете същото с тиквичките като бъркате. Покрийте тигана и гответе още 15 минути като бъркате от време навреме. Добавете бульона, босилека, доматената паста, доматите, пармезана и подправете със сол и пипер на вкус. Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри около час. Добавете спагетите и гответе още 20 минути. Поръсете с пармезан и сервирайте.
Скалопини със сос „Песто”
Време за приготвяне – 30 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
1 1⁄2 ч.л. зехтин
800 г свинско филе, нарязано на парчета
1⁄3 ч.ч. готов сос „Песто” (продава се в бурканчета)
2 с.л. сметана за готвене
Приготвяне
Загрейте зехтин в голям тиган на средно силен огън. Добавете месото и гответе около 20 минути като го обръщате, на петата минута покрийте тигана и след 10 минути отново открийте. Отстранете в чиния. Изключете котлона, добавете местото и сметаната и бъркайте докато се смесят добре със соса от месото. Сипете соса в чиния и отгоре поставете месото.
Пиле „Миланез”
Време за приготвяне – 30 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
1 яйце, разбито
1 ч.ч. галета
1 с.л. настърган пармезан
4 пилешки пържоли или филета
3 с.л. зехтин
2 ч.л. лимонов сок
1⁄4 ч.л. сол и толкова пипер
4 ч.ч. зелена салата, нарязана
400 г боб от консерва, отцеден
1 ч.ч. домати, нарязани
1⁄2 ч.ч. лук, нарязан на ленти
лимонови резени за сервиране
Приготвяне
Сложете яйцето в купа. На восъчна хартия смесете пармезана и галетата. Потопете филетата в яйцето и после ги оваляйте в сместа с галетата. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган на средно силен огън и гответе филетата около 5 минути, като ги обръщате от двете страни, докато станат златисти. Разбъркайте останалите 2 с.л. зехтин с лимоновия сок, солта, пипера, зелената салата, боба, доматите, лука и ги разбъркайте. Сервирайте филетата, гарнирани със салатата и резен лимон.
Пица „Маргарита”
Време за приготвяне – 40 минути
Порции – 6-8 бр.
Продукти
1 ч.ч. намачкани домати
1 с.л. зехтин
1/2 ч.л. босилек, нарязан на ситно
1/2 ч.л. настърган пармезан
200 г моцарела, нарязана на филийки
черен пипер на вкус
500 г готово тесто, разточено за две пици
Приготвяне
Загрейте фурната на 240 градуса и ако имате плоча за пица я поставете на решетката на фурната. В купа с миксер смесете доматите, зехтина, солта и черния пипер, докато сместа стане хомогенна. Разделете соса за двете пици и го размажете върху тестото, като оставяте около 2 см отстрани непокрито тесто. Поръсете босилека и после пармезана. Накрая, наредете моцарелата върху двете пици и печете около 8 минути, докато сиренето започне да прави балони и краищата на тестото станат златисти.
Тирамису
Време за приготвяне – 40 минути
Порции – 6-8 бр.
Продукти
За яйчен крем:
2 жълтъка
3 с.л. захар
1/4 ч.ч. вино „Марсала” (италианско вино или др. червено вино)
1/4 ч.л. ванилова есенция
1/2 ч.л. лимонова кора
За ваниловия крем:
1/4 ч.ч. захар
1 с.л. брашно
1/2 ч.л. лимонова кора
1/2 ч.л. ванилова есенция
1 жълтък
3/4 ч.ч. прясно мляко;;
За сметановия крем:
1 ч.ч. охладена сметана за готвене
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.л. ванилова есенция;;
За блата:
2 ч.ч. топло еспресо
1 ч.ч. есенция ром
1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. маскарпоне
36 бишкоти
2 с.л. какао на прах
Приготвяне
За яйчния крем загрейте около три пръста вода в тенджерка. Поставете огнеупорна купа в тенджерката, така че да не опира в дъното. В купа смесете жълтъците, захарта, виното, ваниловата есенция и лимоновата кора. Смесете всичко до получаване на гладка смес. Сипете сместа в огнеупорната купа, която е в тенджерката с врящата вода. Бъркайте яйчната смес около 8 минути. Трябва да стане с гъстотата на крем. Оставете да се охлади на стайна температура и я преместете в купа. Оставете да се охлади в хладилник около 4 часа.
За ваниловия крем смесете захарта, брашното, лимоновата кора и ваниловата есенция в тиган. Добавете яйцето и половината мляко. Разбъркайте докато се смеси добре. На слаб огън гответе като бъркате, за да не загори. Добавете останалото мляко, докато продължавате да бъркате. След около 12 минути, кремът ще започне да бълбука. Бъркайте, за да няма бучки. Охладете на стайна температура. Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилник за 4 часа.
За сметановия крем смесете сметаната, захарта, ваниловата есенция. Разбийте с миксер, докато сместа получи шупли.
Пригответе си правоъгълна тавичка. Смесете топлото еспресо, рома и захарта и разбъркайте добре. Охладете. В голяма купа разбийте маскарпонето, за да няма бучки. Добавете яйчния крем и ваниловия крем, като бъркате докато се комбинират. Добавете и сметановия крем.
12 от бишкотите леко залейте с еспресото. Внимавайте да не полеете много и да се разпаднат бишкотите. Внимателно и бързо ги преместете и наредете в тавичката. Може да се счупят, но не се притеснявайте. Трябва да покриете дъното на тавичката. Намажете върху така получените блат една трета от крема. После сложете втори пласт бишкоти и крем и после трети. Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилник за една нощ. Преди сервиране поръсете какаото върху сладкиша с помощта на сито.