Като всички ястия в местната кухня рецептата е бърза, разнообразна и гениално опростена
Фритата е едно от поредните гениални традиционни италиански ястия, благодарение на които кухнята на Ботуша е невероятно популярна днес по целия свят. Наред с ризотото, пицата и пастата, този своеобразен омлет завладява въображението на всеки кулинар, заради безкрайните възможности за експерименти, които предлага. Едновременно с това е любим и на обикновените домакини, защото им дава възможност да нахранят семейството си бързо, лесно и икономично, събирайки каквото имат изостанало в хладилника.
Фритатата представлява нещо средно между омлет и запеканка и се консумира по всяко време в Италия – за закуска, обяд и вечеря. В буквален превод думата „фритата“ означава „пържено“, което и загатва за начина на приготвяне на аламинута. Според традиционната рецепта ястието първо се готви на тиган, а после се прехвърля за няколко минути във фурната. Някои рецепти обаче позволяват приготвянето на фритата или само на тиган, или само на фурна.
Разликата между френския омлет и италианския е огромна, въпреки ме до скоро се смятаха за едно и също ястие. Освен яйца за фритата задължително ви трябва още някакъв продукт. Италианският омлет се готви по-бавно от познатия на всички и се запича допълнително на фурна, за да се сдобие с хрупкава коричка. На вид фритата е по-дебела и се поднася нарязана на триъгълни парчета, а не прегъната на две. Освен това един италиански омлет стига за няколко човека.
За да се захванете с правенето на фритата, първо трябва да се оборудвате с подходящ съд. Необходим ви е малко по-дълбок тиган с махаща се дръжка или с две огнеупорни дръжки, за да може да прехвърлите ястието безпроблемно във фурната. В Италия фритатата рядко влиза в асортимента на ресторантите, тъй като хората са свикнали да си я приготвят у дома. Поднасят я топла, веднага след като я извадят от фурната, но и студена е доста вкусна.
Разбира се, като всеки омлет, и италианският се прави на основата на яйца. Обикновено около 8 броя са нужни за приготвянето на фритата. Добавят се късчета месо (предимно пилешко или пуешко), кайма, колбас или шунка, по-рядко риба. Почти всяка рецепта за фритата включва и някакъв зеленчук като артишок, аспержи, броколи, грах, гъби, картофи, карфиол, лук, патладжан, праз, спанак, тиквички, царевица, чушки.
В съставките на италианският омлет влизат и типични за страната сирена – рикота, моцарела, пармезан, но у нас извара или натрошено сирене също ще свършат работа. За финал може пък да се настърже кашкавал или да се поръси със сирене бри. Като всяко ястие и фритата не минава без ароматния арсенал от подправки. Избирайте между босилек, копър, магданоз, риган, черен пипер. И тъй като рецептата е италианска, не се учудвайте, ако попаднете на вариант, който включва и някакъв вид паста.