Супер меню срещу стреса

Супер меню срещу стреса Лакомник

Напрежението е виновно за затлъстяването

Супер меню срещу стреса
Автор:Лакомник

Ново проучване сочи, че сънят, депресията и стресът са ключови фактори за успеха на програмите за отслабване. Смята се, че настоящата епидемия от затлъстяване в развитите страни се дължи на голям брой фактори - генетични, на външната среда, фактори на начина на живот. Множество проучвания сочат обратна връзка между продължителността на съня и наддаването на тегло.

В настоящото проучване били включени 472 лица със затлъстяване (индекс на телесната маса между 30 и 50 кг/м2). То било проведено в две фаза: първата включвала нерандомизирана 6-месечна поведенческа програма за отслабване, а втората - поддържане на отслабването. Настоящият доклад се фокусира върху резултатите от фаза 1. На участниците било указано да намалят консумацията на храна с 500 калории на ден и да провеждат поне 180 минути физическо натоварване на седмица.

Средната загуба на тегло била 6.3 кг, а 285 от участниците, които отслабнали с поне 4.5 кг, по случаен принцип били избрани да участват във фаза 2.

Стресът и продължителността на съня били важни фактори за класирането във фаза 2. Спящите между 6 и 8 часа имали най-голям шанс за участие във фаза 2 (т.е загуба на поне 4.5 кг). Редукцията на стреса, била свързана също с по-голяма степен на отслабване. Аналогични резултати били установени и относно депресията.

 

Меню срещу напрежението

 

Все по-голям процент хора днес живеят в постоянен стрес. При много от тях вече е налице навик да “заглушават” повишената раздразнителност и липса на настроение, като си доставят удоволствието да посягат по-често към вредни храни, съдържащи ненужно голямо количество въглехидрати и мазнини. А всъщност подържането, още повече възстановяването на жизнения тонус се нуждае от завишени количества витамини и минерали.

 

Витамин В

Превъзходна “противоотрова” срещу стреса например е витамин В. Доказано е, че неговият недостиг води до депресия и нервни разстройства. Големи дози витамин В се съдържа в млечните продукти, яйцата, зелените зеленчуци, ядките, маята, бананите. Затова, ако искате да си оправите настроението, по-добре изяжте един банан или шепа ядки, отколкото парче торта. Хората под стрес не трябва да употребяват също мазни храни – необходимите за организма сили могат да се набавят от чаша плодов сок или плодова салата.

 

Ядки и пиле

Диетолозите съветват също сутрин да се закусва с овесени ядки, които са отлично средство срещу болестите, в това число и стреса. За да можете в състояние на стрес да запазите вашата работоспособност, яжте по-често за обяд пилешки бутчета, омлет, бъркани яйца с няколко парченца шунка или кашкавал, т.е. продукти, богати на белтъчини, а също така пресни плодове и зеленчуци. По този начин ще има още един важен резултат – рискът от възникването на сърдечно-съдови заболявания ще се намали.

 

Още повече вода

Усещайки глад между закуската, обяда и вечерята, не бързайте да похапвате чипсове, крекери, кроасани или шоколад. Те няма да ви донесат повече удовлетворение, а само излишни килограми. Достатъчно е да изядете някакъв плод или да изпиете чаша натурален сок, дори вода. Това ще ви помогне не само да запазите фигурата си, но и да се справите с депресията. За вечеря най-подходяща е храната с високо съдържание на скорбяла – картофи, хляб, ориз.

 

Забравете алкохола

Забравете за алкохола и дори за кафето. Алкохолът отпуска, докато човекът под стрес има нужда точно от обратното, колкото и абсурдно да звучи на пръв поглед.

В крайна сметка най-важното, което е добре да се запомни за борба със стреса, е, че и тук, както в живота изобщо, най-важен е балансът – ако не се прекалява с нищо, резултатът не може да бъде отрицателен.

 

Боровинки за десерт

Горски плодове – боровинки с кисело мляко, малко ванилия и канела. Още една порция витамин С и калций, които ще ви направят по-здрави, по-спокойни и по-слаби, ако прибавите и малко спорт към анти-стрес менюто.

 

Още по темата
Още по темата
Меню за тонус и здрав сън
Почти всеки човек има проблеми със съня. Стресът, проблемите, обездвижването и неправилното хранене могат да предизвикат трайни проблеми със съня. Понякога...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц