Супер меню срещу есенната умора

Супер меню срещу есенната умора Лакомник

Вкусни ястия за тонус и силен имунитет

Супер меню срещу есенната умора
Автор:Лакомник

Годишните сезони несъмнено влияят на нашето здраве и самочувствие, особено преходът от топлото лято към мрачната есен и студената зима. Може да подобрим настроението си и да възстановим наша устойчивост, допълвайки диетата си с някои продукти.

 

Преди всичко яжте редовно. Нека храната да бъде на по-малки порции, но да я консумираме средно през 3 часа. Благодарение на това, нашият организъм ще бъде равномерно захранван с енергия и ще има сила за нашата ежедневна активност.

Витамин С най-добре подсилва организма. Може да се приема като добавка, но не трябва да забравяте, че тогава значително по-малко се усвоява, в сравнение с натуралните източници.

Затова се старайте във вашата диета да се появят продукти, като кисело зеле, магданоз, брюкселско зеле, зелен фасул, броколи, карфиол, чушка, лук и чесън. Преди да се появят пресните зеленчуци си заслужава да ползвате богатите на хранителни стойности замразени зеленчуци. Витамин С ще намерите също в кивито, цитрусовите плодове или плодовете от дива роза. Не забравяйте, че при всяко хранене трябва да присъства продукт съдържащ витамин С.

Киселините омега 3, отговорни за правилното функциониране на нервната система, ще намерим преди всичко в морските риби, а също така в рапичното олио и в олиото от пшеничен зародиш. Киселините омега 6, увеличаващи нашата устойчивост към инфекции, се съдържат соевото, слънчогледовото олио и олиото от гроздови семки. Мастните киселини дори снабдяват нашия организъм с енергията, нужна напр. за неговото затопляне.

Нищо няма да сгрее нашия организъм така добре, както вкусната супа. За да бъде тя хранителна, избягвайте супите, застройвани със запръжка или обилно застроени с млечни продукти. Затова пък е хубаво към тях да се добавят загряващи подправки, като джинджифил, кардамон и индийско орехче.

А за да ви е лесно да спазвате всички препоръки, сме ви подготвили специално меню с вкусни рецепти.

 

 

Зеленчукова супа

Необходими продукти

6-7 гъби

1 глава лук

1 пакет микс от зеленчуци

зехтин

сол на вкус

риган на вкус

босилек на вкус

магданоз на вкус

копър на вкус

 

Начин на приготвяне

Слагате вода да заври, след което добавяте сол на вкус. Когато водата заври прибавяте нарязаните гъби и лук. След като поврят за около 5 минути добавяте зеленчуковия микс, зехтина и подправките. Оставете супата да ври до готовност на зеленчуците – около 40 минути.

 

Пиле със задушени зеленчуци

Необходими продукти

900 г картофи

800 г пилешко филе

1 глава лук

200 г патладжани

200 г чушки

300 г гъби

2 глави чесън

40 г копър

лимонов сок

 

Начин на приготвяне

Нарежете картофите на кубчета и запържете до готовност. Запържете нарязания лук до готовност, добавете месото задушете, прибавете нарязаните на кубчета патладжани, чушките, ситно нарязания чесън и задушете за 5 минути. Отнемете от огъня, добавете картофите, поръсете с копър, подправете с лимонов сок и оставете да постои под капак за 5 минути.

 

Пилешка яхния с картофи и корени

Необходими продукти

500 г пилешка кайма

1 яйце

4 с.л. галета

сол на вкус

черен пипер на вкус

20 г магданоз

20 г копър

1 глава лук

300 г картофи

200 г моркови

150 г целина

150 г карфиол

200 г тиквички

150 г зелен фасул

150 г патладжани

1/2 стрък праз лук

1/2 сладка чушка

1/2 червена чушка

100 г спанак

 

Начин на приготвяне

Разбъркайте каймата с мокри ръце оформете, оформете кюфтета и ги запържете. Нарежете зеленчуците и ги задушете, прибавете чаша бульон и като кипнат добавете зеления фасул, след 5 минути прибавете картофите, ситно нарязания спанак, към края – след около 30 минути, и кюфтетата и задушете за още 5-7 минути. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц