Средиземноморието пленява с дъх на зехтин

Средиземноморието пленява с дъх на зехтин Лакомник

Ястията са леки и се приготвят лесно

Средиземноморието пленява с дъх на зехтин
Автор:Лакомник

Море, слънце, зехтин. Тези три думи веднага напомнят за Средиземно море и прекрасните кътчета по бреговете му, както и кулинарията. На всяко от тях ще откриете уникален народ и култура, но също така и невероятни вкусове. Запазена марка на този регион са леките ястия с морски дарове, зехтин и чесън. Залага се много на салатите и лесните специалитети.

 

Пълнена пъстърва

 

Необходими продукти: 2 пъстърви, 4-5 картофа, 1/2 глава бял воден лук, 3-4 ск. чесън, 50 мл бяло вино, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. босилек, сол, зехтин, черен пипер, лимон, лимонова кора

Начин на приготвяне: Изчистваме пъстървите и ги измиваме. След това ги разрязваме откъм гърба и отделяме филетата. Вадим гръбначната кост, но без да разделяме двете филета. След това посоляваме рибата, подправяме я и я заливаме с лимоновия сок. Оставяме я да престои поне половин час. За плънката сваряваме картофите и ги нарязваме на дребно. Пържим  в сгорещен зехтин, заедно с чесъна и лука. Накрая прибавяме и картофите. Посоляваме и поливаме с виното. Напълваме пъстървите с плънката. Добре е да вържем рибите с конец, за да не се разсипят картофите. За да не прегори, трябва да се сложи мокър. Подреждаме рибите в намаслена тава. Печем при предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.

 

Ципура

 

Необходими продукти: 2 ципури, зелен сос „Салса Верде”, сол, лимон, черен пипер, зехтин

Начин на приготвяне: Изчистваме и измиваме ципурите. Правим разрези от двете страни на рибите. Посоляваме ги и ги поръсваме с пипера. Заливаме с лимоновия сок. Оставяме да престои около половин час, за да поеме подправките. Намазваме обилно със зеления сос. Нареждаме ципурите в намазнена тава. Поливаме рибите с малко зехтин. Печем на 200 градуса за около половин час. Хубаво е и гарнитурата да е овкусена със същия сос.

 

Пиле

 

Необходими продукти: 6 парчета месо, 1 глава лук, 5-6 скилидки чесън, 100 г гъби, 10 обезкостени маслини, 500 г цели белени домати, 3-4 с.л. зехтин, 1 ч.л. захар, сол на вкус, мащерка, босилек, риган

Начин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме пилешкото. Пържим парчетата в сгорещена мазнина. След като го извадим, в същата задушаваме зеленчуците. Подправяме и разбъркваме. Добавяме доматите, нарязани на четири. Разбъркваме добре и слагаме и месото. Отгоре наливаме 150 мл гореща вода. Захлупваме и варим около половин час.

Още по темата
Още по темата
Гръцката кухня е симфония от подправки
В много отношения днешните гърци смятат себе си за преки наследници на древна Елада. Има обаче поне една област, в която нямат особени претенции за такава историческа...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц