Сарми от патлаждани в доматен сос

Сарми от патлаждани в доматен сос Лакомник

Вкусна идея за месни сарми

Сарми от патлаждани в доматен сос
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г кайма

2-3 патладжана

1 яйце

1 малка глава лук

1 с.л. галета

кимион и черен пипер

олио

сол, ако каймата не е солена

За доматения сос:

3-4 домата (400-500 г)

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 щипка захар

1 ч.л. сол

2-3 с.л. олио

магданоз

Начин на приготвянe

Доматения сос: 

Нарязва се на ситно главата лук и чесъна. Запържват се до златисто. Прибавят се пасираните домати. Поръсва се със захар и сол. Сосът ври 5-10 минути.

Патладжаните се нарязват на тънки филийки. Посоляват се, оставят се да се поотцедят малко, за да изчезне горчивината им, след което се изплакват и подсушават. Изпичат се на грил тиган, като леко се намазват с олио от двете страни. Към каймата се прибавят яйцето, ситно нарязания или рендосан лук, галетата и подправките. Размесва се много добре. Оформят се кюфтенца, които се изпичат на грил тиган. Взима се 1 филийка патладжан и върху нея напречно се слага друга филийка патладжан. В средата на получения кръст се поставя кюфте. Завива се като сарма. Поставя в намаслено глинено гювече (или тавичка) със завитата част надолу. Залива се с доматения сос. Пече се на 180С градуса за 25-30 минути. При поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Още по темата
Още по темата
Сарми от шунка и пилешко месо
Пилешкото месо се обезкостява и се смила. Лукът се нарязва на ситно, задушава се в сгорещеното олио, прибавя се месото, а малко по-късно - лютеницата. Шунката се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц