Постните видове се пържат и панират
В зависимост от формата и структурата на тялото си рибите са две категории - плоски и обли. Облите риби имат по-голям диаметър на тялото и повечето им кости са скрепени с перките. Те могат да се филетират, да се режат на стекове и котлети, но винаги съдържат малки костици. Плоските риби имат голяма плоска централна кост с по една редица кости от двете страни. Това ги прави лесни за филетиране, но са твърде тънки за котлети.
Съдържанието на мазнина в рибата е определящо за начина на приготвянето й. Постните риби се изсушават от високата температура, затова при пържене например рибата се овалва в защитен слой панировка, а при печене предварително се маринова или непрекъснато се полива с мазнина. Най-добрият начин за готвене на по-постните риби е задушаването и печенето в сос. По-тлъстите риби са най-вкусни печени на скара, във фурната или пържени.
Вкусът на съответната риба също е от значение за приготвянето й. Деликатният вкус на една плоска риба не бива да се загуби при готвенето, докато по-ароматните риби с по-плътно месо могат да устоят на по-пикантни сосове и печене на дървени въглища.
Освен това рибите се различават и според местообитанията и съдържанието на мазнини в месото. Както при соленоводните, така и при сладководните риби има мазни (12-26% мазнини) и постни (под 5% мазнини). Като правило може да се посочи, че колкото е по-мазна е рибата, толкова повече витамини A, D и Е има в нея. Те са полезни и като носители на минералите калий, флуорид и калций. Морските риби пък съдържат голяма доза йод.
Постни риби
Треска
· Обла риба, соленоводна
· Нежна структура и вкус
· Най-вкусна печена на скара и във фурната, задушена, варена на пара
· Заместител - халибут (камбала)
Хек
· Обла риба, соленоводна
· Бяло месо с приятен вкус и аромат
· Подходяща за печене и задушаване, варене на пара
· Заместител - треска
Халибут (камбала)
· Плоска риба, соленоводна
· Твърдо месо, влажна текстура, нежен сладък вкус
· Най-вкусна печена на скара и във фурната, задушена със сос или на пара
· Заместител - морски език, писия
Морски костур
· Обла риба, соленоводна
· Твърдо месо, нежен вкус
· Подходяща за печене на грил и във фурна, пържене
· Заместител - сьомга, кефал
Скат (морска лисица)
· Плоско тяло с големи перки (крила), соленоводна
· Месо със силен аромат
· Подходяща за пържене, печене на грил и задушаване, варене на пара
Морски език
· Плоска риба, соленоводна
· Фина структура, деликатен вкус
· Подходяща за пържене, печене на грил и във фурна, задушаване
· Заместител - писия
Калкан
· Плоска риба, соленоводна
· Сочна, с твърдо, но нежно месо, превъзходен вкус
· Най-вкусна - пържена, печена на фурна, на грил, задушена, варена на пара
· Заместител - морска лястовица
Средно тлъсти риби
Кефал
· Обла риба, соленоводна
· Деликатно месо
· Подходяща за пържене, печене на скара, задушаване, печене на фурна
Барбун
· Обла риба, соленоводна
· Деликатно месо с отличен вкус
· Най-вкусна - печена на скара, на фурна, пържена
· Заместител - пъстърва
Риба-меч
· С дебела централна кост, соленоводна
· Твърдо месо, нежен, но отличителен аромат
· Подходяща за печене на скара, на фурна, задушена или на пара
· Заместител - риба тон
Пъстърва
· Обла риба, сладководна
· Нежно месо, деликатен, богат аромат
· Най-вкусна - печена на скара, на фурна, пържена
· Заместител - морска пъстърва, дребна сьомга
Тлъсти риби
Шаран
· Обла риба, сладководна
· Меко месо, нежен вкус
· Най-вкусна - печена, на скара, пържена, на пара
· Заместител - треска
Херинга
· Обла риба, соленоводна
· Влажно и крехко месо, богат вкус
· Добра за печене на скара, на фурна, пържене
· Заместител - скумрия
Скумрия
· Обла риба, соленоводна
· Влажно и твърдо месо, богат отличителен аромат
· Най-вкусна - печена на скара, на фурна, пържена
Сьомга
· Обла риба, соленоводна/сладководна
· Нежно месо, деликатен до богат аромат
· Най-вкусна - печена на фурна, на скара, на пара, задушена
· Заместител - едра морска пъстърва
Морска пъстърва
· Обла риба, соленоводна
· Влажно месо, нежен сладък вкус
· Най-вкусна - печена на скара, на фурна, пържена
· Заместител - сьомга, дъгова пъстърва