Тя е бомба от витамини, а протеините в нея са най-лесно усвоими
Рибата е една от най-важните и пълноценни храни за човечеството. За това от векове различните водни обитатели заемат достойно място в храненето на човека, а в последните десетилетия стана незаменима за всички, които съблюдават правилата на здравословното хранене.
Пълноценните белтъци с балансиран аминокиселинен състав и с висока усвояемост, комплексът от минерални вещества и наличието на витамини, правят рибите предпочитана и здравословна храна.
Белтъците изграждащи месото на рибата имат балансиран аминокиселинен състав неотстъпващ по нищо на белтъците в месото на топлокръвните животни. Поради значително по-ниското съдържание на съединителна тъкан, белтъците на рибата по-лесно се смилат в стомашно-чревния тракт и по-бързо се усвояват, което я прави подходяща храна за хора на всяка възраст.
Водните обитатели доказано предпазват от сърдечно-съдови болести. Счита се, че основната заслуга за намаляването на риска от подобни здравословни проблеми при увеличена консумация на риба е именно на мастните киселини омега-6 и омега-3. Те присъстват в състава на всички риби и морски дарове. Тези киселини притежават също и противовъзпалителни и антидепресивни свойства. Освен това те въздействат благоприятно върху имунната, ендокринната, храносмилателната, половата и централната нервна системи. Някои диетолози дори ги изписват като добавка за повишаване силата на либидото у мъжете, прехвърлили 50-те.
Рибата е богат източник на минерални вещества. По съдържание на калций и фосфор се нарежда след млякото и млечните произведения, но преди месото. Особено в морските риби е значително и количеството на йод и флуор, докато продуктите със земен произход са сравнително бедни на тези два микроелемента. Рибата съдържа и в големи количества важни за организма витамини - А, Д, Е, В1, В2, В12, ниацин (РР).