Майсторска рецепта за богата празнична трапеза
Прасето се овкусява със сол и черен пипер. Правят се няколко разреза по кожата, за да не се разцепи при печенето. Чесънът за маринатата се намачква, кората на портокалите и лимона се настъргва и сокът им се изцежда. Смесват се с наситнените пресни подправки и останалите продукти за маринатата. Прасето се намазва добре от всички страни, завива се в найлонов плик и се оставя да престои 1 нощ.
Беконът за плънката се нарязва на кубчета и се запържва в олиото. Добавят се нарязаните наситно целина, лук, моркови и сливи. Разбърква се и се овкусява с чипотлето, дафиновите листа и червения пипер. Налива се бульона и се слага кускуса.
Когато продуктите се задушат се прибавя наситнените пресен лук, магданоз и мащерка. Слага се и соса “Уорчестър” и ако е необходимо се овкусява със сол и черен пипер.
Прасето се изважда от чувала в тава, като маринатата се изсипва върху него. Пълни се и се зашива. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 4 часа и 30 минути.
Сокът, който се е отделил от печенето се прецежда. В касерола се загрява маслото и се запържва наситнения праз. Добавя се брашното и след това сокът от печенето и виното. Сосът се поднася с прасенцето.
Трябва да наблюдавате прасенцето, ако кожата стане много кафява, а има още време да се пече, покрийте с алуминиево фолио, за да не се препече кожата.