Пълнено печено прасенце

Пълнено печено прасенце Лакомник

Майсторска рецепта за богата празнична трапеза

Пълнено печено прасенце
Време за приготвяне
Приготвяне
5 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 прасенце (5–6 кг)

сол и черен пипер на вкус 

За марината:

2 портокала (сокът и кората)

1 лимон (сокът и кората)

1/2 глава чесън

1 връзка магданоз

1 връзка мащерка

6 стръка розмарин

1 с.л. кимион

1 с.л. сух риган

100 мл зехтин          

За плънката:

200 г бекон

100 г целина

2 моркова

1 глава лук

100 г сушени сливи

2 ч. ч. кускус

1 ч. л. червен пипер

1 ч. л. чипотле

2 ч. л. сос „Уорчестър”

2 ч. ч. телешки бульон

1 връзка пресен лук

1/2 връзка магданоз

1/2 връзка мащерка

2–3 дафинови листа

2 с. л. олио

сол и черен пипер на вкус 

За соса:

2 стръка праз

1 с. л. брашно

1 ч. ч. телешки бульон

100 мл десертно вино

1 с. л. краве масло

Начин на приготвянe

Прасето се овкусява със сол и черен пипер. Правят се няколко разреза по кожата, за да не се разцепи при печенето. Чесънът за маринатата се намачква, кората на портокалите и лимона се настъргва и сокът им се изцежда. Смесват се с наситнените пресни подправки и останалите продукти за маринатата. Прасето се намазва добре от всички страни, завива се в найлонов плик и се оставя да престои 1 нощ.

Беконът за плънката се нарязва на кубчета и се запържва в олиото. Добавят се нарязаните наситно целина, лук, моркови и сливи. Разбърква се и се овкусява с чипотлето, дафиновите листа и червения пипер. Налива се бульона и се слага кускуса.

Когато продуктите се задушат се прибавя наситнените пресен лук, магданоз и мащерка. Слага се и соса “Уорчестър” и ако е необходимо се овкусява със сол и черен пипер.

Прасето се изважда от чувала в тава, като маринатата се изсипва върху него. Пълни се и се зашива. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 4 часа и 30 минути.

Сокът, който се е отделил от печенето се прецежда. В касерола се загрява маслото и се запържва наситнения праз. Добавя се брашното и след това сокът от печенето и виното. Сосът се поднася с прасенцето.

Трябва да наблюдавате прасенцето, ако кожата стане много кафява, а има още време да се пече, покрийте с алуминиево фолио, за да не се препече кожата.

Още по темата
Още по темата
5 топ рецепти за празничната пуйка
Какво да е менюто за Коледа е голямата главоблъсканица за всяка една домакиня преди празника. Ако искате да изненадате гостите и близките си с необичайни специалитети,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц