Проф. Байкова: Преяждането е опасно след постите

Проф. Байкова: Преяждането е опасно след постите Лакомник
Проф. Байкова: Преяждането е опасно след постите
Автор:Лакомник

След продължителния пост в тялото ни са настъпили определени промени, които не трябва да пренебрегваме, когато седнем на празничната трапеза. Ето ценните съвети на проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика, за да се радвате пълноценно на празниците.

Великденските пости са едни от най-дълготрайните. Около 50 дни хората, които са ги спазвали, са били без животински белтъчни храни и някои от техните тъканни депа на съответни хранителни вещества са изчерпани. На първо място това е желязото, което е кръвотворен елемент. На второ място, това е витамин B12, който също участва в кръвотворенето. На трето място, това са вероятно някои жизненоважни аминокиселини, които организмът не може сам да произведе и непременно трябва да получи с животинските белтъчни храни.

Аминокиселини и желязо има и в растителните храни. Това е така и не е така, защото в тях желязото е в трудно усвоявам за човешкия организъм форми и се усвоява само около 4 %, а от животинските – около 20 %. Освен това растителните храни почти не съдържат витамин B12. В растителните храни 9-те жизненоважни аминокиселини се намират в количества и видове, които ги правят непълноценни. Организмът не може да ги използва за своята протеинова синтеза, за тъканното образуване на телесни белтъчини.

Хората, които спазват традицията, със сигурност са заредили частично депата си на Никулден именно с подобни есенциални съставки, които са много важни за тяхната обмяна на вещества. На Никулден се яде риба, в която се намират в добри биологично усвояеми количества и форми тези хранителни вещества.

Това са негативите на дългите пости, но те имат позитивни страни. Организмът е намалил нивата на холестерола, на липидите. Чувства се детоксикиран, няма оточност, сърцето е работило при облекчени условия, може би даже мозъчните функции са с по-добра активност. Имало е екскреция на редица разградни продукти и токсични вещества, влезли с храната от външната среда. Растителните храни, особено когато те са екологично чисти, облекчават обмяната на веществата. Ако човекът има подагра, със сигурност през този 40-дневен период е нямало пристъпи. Пикочната киселина е на нормални нива. Същото е валидно за нивата на кръвната захар. Може би някои от спазвалите поста ще бъдат и с по-малко килограми.

Има и случаи, в които въпреки поста, някои хора увеличават теглото си. Този парадокс се получава, защото често пъти постещият, за да удовлетвори усещането си за глад, са консумирали голямо количество хляб, намазан с някаква растителна мазнина, приемали са много маслини. Със сигурност се намесват и различни ендокринни фактори. Дефицитите на белтъчини водят до един понякога дефицитен синтез на хормони, ензими.

За да избегнем стресовите състояния за организма след продължителен пост, трябва да се съобразим с препоръките на специалистите. В първия ден на коледните празници би трябвало да не прибягваме към обилно прехранване и свръхкомбинация на тези храни, които не сме яли 40 дни. Храносмилателната ни система не е отделяла ензими, отговорни за разграждането на животинските белтъчини. Ако изведнъж поемем комбинация от всички представители на животинските храни – мляко, млечни продукти, риба, месо, яйца – рискът да направим възпалителен процес е много голям.

Важно е да се спазва определена последователност при поемането на животински храни. Препоръката на проф. Байкова е на коледната трапеза да има интервал от време между отделните видове храни. Първо, стомашно-чревният канал да се подготви с някаква зеленчукова салата, за да има добра перисталтика, комбинирана с някаква билкова напитка, студен чай, плодов сок или минерална вода.

Ордьовърът трябва да дойде час по-късно. Той трябва да бъде лек, нарязан на тънко. Може да бъде някакво филе или риба. След още час можем да поемем леко месо. За предпочитане са белите птичи меса, гарнирани със зеленчуци. Рибата е още по-лесно смилаема храна. В никакъв случай не трябва да се нахвърляме на мазни, тлъсти, шарени меса. Рискът за отключване на възпалителен процес е много по-голям.

Половин-един час след основното ястие можем да завършим с по-лек плодов десерт. Ако сме направили традиционните за Коледа сиропирани сладкиши, нека ги оставим за самостоятелна консумация.

Алкохолът винаги присъства на празничната трапеза, но и с него трябва да се внимава след дългия пост. Специалистите съветват да не смесваме видовете алкохол, да не приемаме алкохол на гладно и да не прекаляваме с количествата. Добре е алкохолът винаги да се приема с много течности, слабо минерализирана вода или студен чай с лимон и мед. За предпочитане са светлите напитки, а не тъмните, в които има допълнителни химически вещества, които обикновено по-силно натоварват организма с обработката на алкохола.

Растителните мазнини, които слагаме на салатите, са разтворители на алкохола. Белтъчните храни възпрепятстват бързото усвояване на алкохола, защото са трудно смилаеми. В никакъв случай не трябва да консумираме алкохол с газирани напитки. Газировката позволява още от устната кухина да започне резорбцията на алкохол в кръвта, което води до бързо опиянение.

А ако все пак сме попрекалили и на следващия ден не се чувстваме добре, трябва да знаем, че не аспиринът помага. Не помага и кафето, които също като алкохола има дехидратиращ ефект. Трябва да пием много течности, много плодови сокове богати на витамин С – това ще ни помогне да се справим махмурлука. Една супена лъжица мед също ще има благотворен ефект, защото захарите помагат за възстановяването на гликогеновите запаси на черния дроб. Можем да хапнем малко кисело мляко и извара, които за полезни и при преяждане.

Още по темата
Още по темата
Постите гарантират здраве
Ограниченото хранене е един от най-старите природолечебни методи действа благотворно на здравето и психиката. Постенето е възможност за общо прочистване на организма....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц