Постите свалят холестерола и кръвното

Постите свалят холестерола и кръвното Лакомник

Много по-здравословни са от останалите диети

Постите свалят холестерола и кръвното
Автор:Лакомник

Постенето намалява вредния холестерол в организма и понижава високото кръвно. Няма нужда човек цял живот да е вегетарианец, достатъчно е да ограничава някои от вредните храни в менюто си няколко пъти в годината, смятат лекарите.

 

Днес живеем в трудни условия – замърсени въздух, вода, храна. Ядем всичко безразборно. Съществуват различни системи, предназначени за прочистване на организма от вредните вещества и отрови. Такива са системите за периодичното гладуване, за разделното хранене и др. За съжаление, не всички хора могат да ги използват. Бързият ритъм на нашия живот не ни дава възможност да издържаме на продължителен глад. Тези системи трябва да се прилагат след предварителна консултация с лекар, за да се избегнат нежелателните последици: активизиране на стари заболявания, поява на нови и т. н.

Постите са въведени от християнската църква с цел да поддържат духовно-нравствените стремежи у християнина над чувствените.

Ако погледнем на постите от съвременните позиции на рационалното хранене

ще установим, че строгият ритуал на храненето е същата онази психотерапия, но подкрепена с ритъм и определено меню.

Постите имат различни степени: много строги – само растителна храна без никакви мазнини, обикновени пости – може да се яде и риба. На болните с определени заболявания християнската църква разрешава да ядат всичко, освен месо. При постите не се пие алкохол, не се използват възбуждащи апетита подправки. По време на постите се яде хляб, ястия без мазнина, плодове, зеленчуци, ядки, сушени плодове и гъби.

Спазването на постите от физиологична гледна точка е по-добро за организма, отколкото гладуването или разделното хранене. По време на постите се ядат предимно плодове и зеленчуци и сравнително еднородна храна. Пектините и целулозата спомагат за разграждането на токсичните вещества, нитрати, соли на тежките метали, пестициди и др. химически вещества, намиращи се в човешкото тяло.

Храната, която се приема по време на постите е с меко, щадящо въздействие върху функционирането на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата система. През останалото време прекомерното количество храна води до претоварване на стомаха и сърцето, получава се непълно изгаряне на храната и се нарушава обмяната на веществата. По време на постите храната е по-безсолна, зеленчуците се ядат сурови или сварени без мазнини. Това допринася за намаляване на холестерина и други вещества, предизвикващи склероза. Подобрява се функционирането на бъбреците и отделителната система. Организмът се освобождава от животинските белтъчини.

Когато не сме свикнали с постенето, добре е то да се прави постепенно. Първо се намалява храната от животински произход. Особено полезен е този тип хранене през пролетно-летния сезон, когато има плодове и зеленчуци. Месото се отказва постепенно, като се заменя с риба, пиле, яйца, извара.

 

 

Зеленчуците – сила за пречистване

 

Зеленчуците са мощно средство за очистване на ставите и целия ни организъм от шлаки. Освен това, те способстват подобряването на настроението, подготвят мускулатурата ни за физически натоварвания, дават ни увереност - както във физически, така и в психичен план.

 

1. Картофите съдържат голямо количество въглехидрати, които бързо се усвояват от организма и се преобразуват в гликоген. Той пък се натрупва в клетките на различни органи (черен дроб, мозък, кости и др.), от където може да се изразходи само чрез физически натоварвания до степен на умора. Ако това не стане, гликогенът се превръща в холестерин с всички отрицателни последици от него. Точно затова с картофите все пак не трябва да се прекалява, освен като пречистваща процедура.

 

2. Лук - този зеленчук е в състояние да преустанови нарастването на раковия тумор. Трябва да се има предвид обаче, че при някои хора лукът не действа много добре на черния дроб. За тях ще е по-добре ако го употребяват така: зеленчукът се нарязва на ситно, смесва се с лъжичка захар и се поставя за малко в предварително загрята фурна. Може да се сложи и в гореща вода - от това полезните му свойства не се губят. След обработката се консумира с всякакво блюдо. Разбира се, за тези, за които не е противопоказен, лукът е най-полезен в сурово състояние.

 

3. Зеле - приемано в суров вид, то спомага за извеждане от организма на излишните мазнини. Суров лист от зеле се слага на местата, под които протича възпалителен процес и това не само действа оздравително, но и намалява болката. Практически зелев лист може да се сложи на всяко болно място по човешкото тяло. Отварата от зеле много добре отстранява пърхота. Лечението се осъществява и чрез вътрешен прием, и чрез изплакване на косата с отварата (след миене).

 

4. Морковите и цвеклото натрупват в себе си захари, които забавят и затормозяват развитието на ракови клетки. Дори само третиран външно със сок от цвекло (под формата на компрес), туморът намалява своите размери, понякога до пълно резорбиране. Особено полезна е консумацията на цвекло, нарязано на парчета и сварено в немного вода. Отварата е чудесно средство за прочистване на стомашно-чревния тракт и лечение на колити. Сокът от моркови пък изчиства жлъчния мехур и разтваря жлъчните камъни.  Морковът запазва свойствата си и при варене. Заедно с плода може да се вари и зелената част. Тази своеобразна супа е твърде подходяща за подобряване на зрението. Много полезно е и сладкото от моркови.

 

5. Чесънът пречиства кръвта и укрепва сърдечния мускул. Според тибетците обаче е добре чесън да се консумира вечер, когато Луната влиза във Водолея. И нещо особено любопитно: ако бременна жена яде чесън заедно с първото си блюдо, детето няма да страда от диатеза.

 

6. Тиквата е добра в суров вид. Консумацията на салата от тиква води до промиване на жлъчния мехур и до изваждане на камъни от бъбреците. Диетичното хранене с тиква се отразява изключително добре и на дебелото черво - то се очиства от токсини и всякакви други отрови, водещи до ракови заболявания. Подобно действие има и тиквеното семе. Освен това усилва потентността на мъжа и подобрява функционирането на простатната жлеза.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц