Ямайка е и ще си остане едно от най-прекрасните кътчета на света. Векове наред, на нейните брегове са акостирали кораби от цял свят. Всеки е носил със себе си културата си, разбиранията си, но и кухнята си. Затова днес малката държава може да се похвали с невероятни местни специалитети, смесица от десетки вкусни гозби, донесени някога. Най-типичната подправка е индийското орехче, но много от майсторите готвачи там ще ви очароват с цяла палитра от наслади за небцето.
Кафе
Необходими продукти:
30 мл бренди
30 мл ром
100 мл кафе
Начин на приготвяне: Всичко се разбърква заедно, най-добре в шейкър, но ако нямате, можете да използвате само лъжичка. Поднася се в малки чаши, най-добре шотове. Преди да бъде поднесено, се поръсва с малко индийско орехче или канела.
Пиле
Необходими продукти:
400 г пиле
1 лайм
1 глава лук
бахар
черен пипер
индийско орехче
канела
сол
мащерка
чесън
зехтин
соев сос
портокалов сок
Начин на приготвяне: Пилешкото филе се натрива добре със сухите подправки, предварително смесени с сока от портокал и лайм, както и със соевия сос. Лукът се нарязва на ситно и също се омесва с останалите съставки. По желание можете да добавите и малко настъргана кора от лайм. Оставяме пилето на студено за няколко часа. Когато се овкуси достатъчно, се пече на грил.
Риба
Необходими продукти:
2 цели ципури
1 глава лук
2 ч.л. червен пипер
1 щипка мащерка
100 мл бира
2 зелени лимона
Начин на приготвяне: Първо трябва да направим маринатата. Смесваме наситнения лук, червения пипер, мащерката и солта. Всичко се залива с бирата. След това в рибата се правят малки и плитки срезове. Тя се залива с маринатата. Втрива се добре. В корема слагаме лимон. Покриваме я и оставяме в хладилника за два часа. Загряваме грил тиган до умерена температура и печем. Можем да я изпечем и в тава. Времето за приготвяне е около 20 минути. На първите десет минути трябва да се обърне. По време на печенето трябва да се полива със соса през няколко минути.
Риба II вид
Необходими продукти:
700 г риба
400 г белени домати
600 г спанак
2 банана
зехтин
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 люта чушка
мащерка
черен пипер
Начин на приготвяне: Рибата се сварява добре. След като стане готова, се изчиства от кожата и костите. Накъсва се на едри парчета и се оставя на страна. Заемаме се с бананите. Те се почистват от обелките и цели се слагат да се варят. Когато станат готови, се нарязват на дебели шайби. След това взимаме дълбока тенджера и на дъното загряваме зехтина. Задушаваме вътре чесъна, лука и лютата чушка, нарязани на ситно. Когато омекнат, добавете мащерка. След това е нарязаните на дребно домати. Поръсете с подправките. Когато заври, добавете рибата и я оставете да къкри 5 минути. През това време бланшираме спанака. Добавяме към рибата него и бананите. Оставяме да къкри още 5 минути. Украсяваме по желание.
Телешко
Необходими продукти:
400 г телешко контрафиле
2 глави лук
1 тиквичка
2 скилидки чесън
салвия
4 къси кафета
200 мл. течна сметана
4 с.л. зехтин
80 гр. масло
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Приготвяме кафето. Нарязваме чесъна на ситно и го запържваме. След това правим същото с лука и месото. Добавяме и салвията. Махаме от огъня. В друг тиган разтопяваме маслото и пържив в него тиквичката, нарязана на кучбета. Махаме и тях от котлона. В трети съд слагаме кафето, още масло и сметаната. Разбъркваме добре, докато сосът се сгъсти. Взимаме чиния за сервиране. Нареждаме първо телешкото, след това тиквичката. Накрая поливаме със соса.