Риба и боб са най-готвените продукти
В Карибския басейн има една навероятна страна, която е дала на света много философия, гении на спорта като легендарния спритньор Юсеин Болт и разбира се - вкусове. Държавата Ямайка може да ви предложи смес от подправките на целия свят. Стотици хиляди кораби са акостирали на бреговете на острова векове наред и са писали историята на местната култура. Не може да се пропусне богатият избор на риба, както и боба. Почти всеки майстор си има и собствена смесица от мерудии, известна под общото име джърк.
Пиле
Необходими продукти:
2-3 скилидки чесън
6 пилешки бутчета
сокът от 1 лайм
чили
400 г домати
прясна мащерка
сол
Начин на приготвяне: Всички продукти, освен пилето, се нарязват на дребно и се пасират. Добавя се и сокът от лайм. През това време подреждаме бутчетата в тавичка, намазана с масло. Обилно ги намазваме със соса от пасираните зеленчуци. Оставяме да престоят поне 10 часа на студено. След това отново се намазват със соса и се слагат да се пекат във фурна до готовност.
Кекс
Необходими продукти:
2 с. л. масло
2 с. л. крема сирене
230 г захар
1 яйце
280 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода
1/8 ч. л. сол
2-3 банана
125 мл прясно мляко
2 с. л. тъмен ром
1 ванилия
60 г ситно нарязани орехи
За глазурата:
60 г кафява захар
2 ч. л. маргарин
2 с. л. смлени орехи
Начин на приготвяне: Разбиваме с миксер маслото и крема сиренето. През това време се прибавя и захарта. След това спираме миксера, добявяме яйцето и отново разбираме. Оставяме сместа настрани и пресяваме сухите съставки - бакпулвера, содата и солта, както и самото брашно. Оставяме и тази купа настрани. Правим бананите на пюре. При тях добавяме млякото, рома и ванилията. Към маслената смес прибавяме първо брашнената. След това постепенно и тази от бананите. Разбъркваме много добре и добавяме и орехите. Намазняваме форма за печене на кекс. Печем в предварително загрята фурна до 190 градуса. Печем около час. След като стане готов е време да направим и глазурата. Разтопяваме маргарина в малка тенджерка, заедно със захарта. Може да добавите и малко ром. Слагаме на котлона. Когато кипне, оставяме да се вари една минута и не спираме да бъркаме през това време. Махаме от огъня и добяваме орехите. Поливаме кекса докато е топъл.
Салата
Необходими продукти:
1/2 маруля
4 моркова
1 жълта чушка
1 домат
½ краставица
Начин на приготвяне: Накъсваме марулята и я слагаме на дъното на купа за сервиране. Отгор настъгваме моркова. След това нарязваме чушката. Краставицата се нарязва на колелца и също се добавя. Отгоре покриваме с доматите.
Телешко
Необходими продукти:
400 г телешко контрафиле
2 глави лук
1 тиквичка
2 скилидки чесън
салвия
4 къси кафета
200 мл. течна сметана
4 с.л. зехтин
80 гр. масло
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Приготвяме кафето. Нарязваме чесъна на ситно и го запържваме. След това правим същото с лука и месото. Добавяме и салвията. Махаме от огъня. В друг тиган разтопяваме маслото и пържив в него тиквичката, нарязана на кучбета. Махаме и тях от котлона. В трети съд слагаме кафето, още масло и сметаната. Разбъркваме добре, докато сосът се сгъсти. Взимаме чиния за сервиране. Нареждаме първо телешкото, след това тиквичката. Накрая поливаме със соса.
Риба
Необходими продукти:
2 цели ципури
1 с.л. лук на прах
2 ч.л. червен пипер
1 щипка мащерка
100 мл бира
2 зелени лимона
Начин на приготвяне: Първо трябва да направим маринатата. Смесваме наситнения лук, червения пипер, мащерката и солта. Всичко се залива с бирата. След това в рибата се правят малки и плитки срезове. Тя се залива с маринатата. Втрива се добре. В корема слагаме лимон. Покриваме я и оставяме в хладилника за два часа. Загряваме грил тиган до умерена температура и печем. Можем да я изпечем и в тава. Времето за приготвяне е около 20 минути. На първите десет минути трябва да се обърне. По време на печенето трябва да се полива със соса през няколко минути.