Празнична капама

Празнична капама Лакомник

Класическа рецепта за трапезата на Нова година

Празнична капама
Време за приготвяне
Приготвяне
4 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 пиле с дреболиите

500 г телешко месо

500 г свинско месо

300 г кайма

300 г пушени гърди

200 г суджук

1 кисела зелка

100 г ориз

1 ч.ч. олио

2-3 глави лук

черен пипер на вкус

червен пипер на вкус

чубрица на вкус

сол на вкус

Начин на приготвянe

За пилето се приготвя плънка от половината ориз - задушен, дреболиите на пилето, нарязани на ситно, чубрица и черен пипер. То се пълни и се зашива.

От зелката се отделят 12-13 листа, а останалото се нарязва на ситно. С листата се правят сармички с кайма, останалия ориз, червен и черен пипер и ситно нарязания лук. В голяма тенджера или пръстен съд се нареждат едно върху друго част от нарязаното зеле, сармичките, слага се пилето, пушените гърди, нарязани на парчета, суджука и нарязаните на пържоли свинско и телешко.

Добавя се олиото и 1/2 чаша вода или зелев сок. Тенджерата или гювеча се захлупва плътно и се слага в умерена фурна – 170 градуса да се пече около 3 часа. Може и цяла нощ на 150 градуса.

Още по темата
Още по темата
Супер коктейли за Нова година
В случай, че сте решили да прекарате Нова година у дома и сте в ролята на домакин на партито, тогава менюто за вечерта е изцяло във вашите ръце. Изненадайте гостите с...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц