Включете полезните храни в менюто, за да се вталите неусетно
Всеки ден се борите с излишните килограми. Вече сте пробвали почти всички диети, но без никакъв резултата. В повечето случай сваляте няколко килограма, но след известно време отново се сблъсквате с проблема с наднорменото тегло. Този път ви предлагаме не поредната кратковременна диета, а да вземете сами менюто си в ръце. Изберете сами това което искате да ядете, направете менюто си разнообразно и подберете храните от които организма ви има нужда за изглеждате добре и да бъдете здрави. Защото всичко се крие в правилния режим на хранене и здравословен живот.
Яйцата са източник на белтъчини и лутеин, съдействащ за добро зрение. Предпазват от образуването на тромби, следователно намаляват риска от инсулт и инфаркт. 1-2 яйца дневно ще доставят на организма нужните витамини и минерали, белтъкът държи ситост, следователно сте намерили добро средство за поддържане на ниско тегло. Има изследвания, че консумацията на 6 яйца седмично намалява с 44% риска от рак на гърдата.
Пилешкото е най-здравословното месо с малко мазнини, богато е на белтъчини, предпазва от намаляване на костната маса. Добър източник е на селен и на витамини от В-група.
Рибата е източник на пълноценни белтъци, които не се различават по стойност от белтъците на месото. Белтъците на рибата обаче са по-лесно смилаеми и се усвояват по-бързо. Рибата съдържа и важни витамини - А, D, Е, В1, В2, В6, В12. Изследванията показват, че ако един път в седмицата се консумира някой от тлъстите видове риба, това помага в превенцията срещу болестта на Алцхаймер.
Оризът е естествен източник на тиамин, ниацин, богат е на витамин B6, влакна. В него се съдържат желязо, фосфор, магнезий, калий, калций хром. Наличността на витамин Е в кафявия ориз е значително по-голяма, отколкото в белия, дори и да е обогатен.
Спанакът е източник на желязо, витамини С, А и К и антиоксиданти. Той предпазва от рак на правото черво, остеопороза и артрит. Освен това е богат на лутеин. Освен това е много нискокалоричен е.
Морковите са нискокалорична храна, съдържат само 8% въглехидрати. Богат източник са на каротиноиди - жълто-оранжеви пигменти, изпълняващи важна антиоксидантна функция в организма. Алфа-каротина и бета-каротина могат да се преобразуват в тялото във витамин А. Каротиноидите предпазват очите (ретината) от вредни въздействия. В 100 г сурови моркови има 35 ккал.
Не забравяйте млякото
Киселото мляко с жива закваска съдържа бактерии, които подпомагат храносмилателните процеси. Само при добро храносмилане коремът ще е плосък, а червата чисти. Бактериите в киселото мляко, включително и лактобацилус ацидофилус, са пречка за растежа на хеликобактер пилори (асоцииран гастрит), бактерии, свързвани с появата на пептична язва и рак на стомаха. Млякото е полезен източник на калций и фосфор, а освен това на витамини К и биотин. В100 г нискомаслено кисело мляко се съдържат 56 калории.