Перлата на Европа е Барселона

Перлата на Европа е Барселона Лакомник
Перлата на Европа е Барселона
Автор:Лакомник

Ако някога сте се питали как изглежда раят, хубаво е да минете през Барселона. Невероятният испански град ще ви пренесе в друг, невиждан свят. Само така ще се убедите, че красотата може да изглежда и по друг начин. В комбинация с това обаче, трябва да отбележим, че сетивата ви преживеят напълно нови неща. Най-вече вкусовите рецептори. Приказни рецепти от брега на морето, които се превръщат в един безкраен празник за небцето.

 

Ориз

Необходими продукти:

240 г ориз

80 г масло

120 г шунка

1 глава лук

магданоз

индийско орехче

черен пипер

2 домата

120 г грах

400 мл бульон

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Нарязваме и шунката, която добавяме при лука. Доматите се попарват и се обелват. Нарязват се и се слагат в тигана. Когато продуктите се позапържат, идва ред на предварително попарения ориз. Поръсваме с малко сол. Когато и той се запържи, заливаме с бульона. Варим още няколко минути.  Добавяме и граха и прехвърляме в тавичка. Задушаваме във фурната на ниска степен до готовност.

 

 

Паеля

Необходими продукти:

8 скариди

300 г калмари

300 г миди

400 г ориз

1/2 ч. зехтин

1 морков

2 домата

1 връзка магданоз

1 голяма чушка

100 г грах

3 скилидки чесън

3 дафинови листа

щипка шафран

сол

черен пипер

босилек

Начин на приготвяне: Скаридите се изчистват. Черупките и главите им се слагат да се варят със 700 мл вода, докато кипнат. Морковите и чесънът се обелват и се нарязват на ситно. Идва ред на дафиновия лист и магданоза при бульона от скаридите. Варим 30 минути на умерен огън. Прецеждаме. Доматите се срязват леко на кръст отгоре и се попарват, и обелват. Нарязваме ги на малки кубчета. Чушките се нарязват на ивици. Смиламе скилидката чесън и добавяме и нея. Разбъркваме шафрана с малко вода и го доливаме в сместа. Калмарите се почистват добре и се нарязват на филийки. За да направите това по-лесно, сложете морската твар във вряща вода за половин минута.

Почистете добре мидите. Сгорещете зехтин в тиган с високи стени. Сложете мидите с малко сол. Когато станат готови, извадете ги от тигана и ги оставете настрана. В същата мазнина сложете скаридите. Нека се готвят само за 3 минути.  Посоляваме ги. След като станат готови също се оставят настрана. Сменете мазнината и запържете калмарите, доматите, сол, босилека и чесъна. Гответе само за 5 минути. Добавете чушките и граха и оставете за още 3 минути. Идва ред на ориза. Разбъркваме добре и оставяме за още 4 минути. Добавете бульона, шафрана и черния пипер. Гответе още 7 минути. Накрая съберете всички продукти и разбъркайте добре. Оставете за още няколко минути. 

 

 

Пиле

Необходими продукти:

пилешки гърди

сол

черен пипер

1 глава лук

1 чушка

2 скилидки чесън

400 г домати

250 мл бульон

босилек

150 г ориз

300 г гъби

120 г маслини

Начин на приготвяне: Пилето се измива и се нарязва на порции. Поръсва се с черния пипер и солта. Запържваме го в зехтин за няколко минути. Нарязваме лука и чушката. Запържваме ги в голям тиган за около три минути. Идва ред на чесъна. Нарязваме гъбите и добавяме и тях. Когато са полуготови, добавяме доматите и сока от тях. Накрая доливаме бульона. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме яденето да заври. Добавяме ориза и превключваме на по-ниска степен котлона. Слагаме капака  и оставяме за още десет минути. Месото се прехвърля при соса. Оставяме да се задуши. Преди да сервираме, слагаме нарязаните маслини.

 

 

Риба

Необходими продукти:

300 г треска

20 г масло

магданоз

2 филии хляб

олио

сол

Начин на приготвяне: Рибата се нарязва и се измива. Оставяме да се подсушат. През това време филийте се пържат цели в олиото. Поръсваме рибата с олиото. Слагаме да се пече, по възможност на скара или в краен случай, на фурна. Когато се сервират, първо се поставя филийка, после малко масло и накрая от рибата. Поръсва се с магданоза.

 

 

Омари  

Необходими продукти:

1 омар

50 г тиквички

50 г целина

1 домат

50 г зелен фасул

100 мл мартини

4 г мента

50 мл маслиново масло

Начин на приготвяне: Сваряваме омара за не повече от 7 минути. Нарязваме на тънко тиквичките, целината и доматите. Разбъркваме ги със зеления фасул. Слагаме да се задуши в зехтина за кратко. В сместа се добавя и мартинито. Омарът се разделя на две. Слага се при зеленчуците, за да поври малко и да се овкуси. Къкри само за около 4 минути. В чинията за сервиране се слагат първо зеленчуците, после и малко от омара. Можете да украсите с прясна мента. 

Още по темата
Още по темата
В Испания ястията са леки и хранителни
Испанската кухня се слави по цял свят като една от най-разнообразните в света. Тъй като страната се намира на кръстопът между Африка и Европа, там могат да се опитат...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц