
Парфе с нежен вкус, който се приготвя лесно




Сливите се почистват от костилките и се разрязват на четири. Кипва се 3 с.л. вода със 100 г захар и сока от лимона. Сливите се задушават в захарния сироп около 15 минути на слаб огън. Снемат се от огъня и към тях се прибавя ромът. Оставят се да изстинат. Яйцата, жълтъците, 150 г захар и ванилената захар се разбиват с тел на водна баня, докато се сгъстят. Снемат се от огъня, потапят се в студена вода и продължават да се бият, докато кремът напълно изстине. Прибавя се и разбитата сметана. Половината от сместа се изсипва в подходящи форми и се слага в камерата на хладилника. Изважда се след около 30 минути, нареждат се сливите и се залива с останалата част от крема. Отново се слага в камерата да се стегне. Преди сервирането формите се потапят за секунда в топла вода и се обръщат върху чинийки. Отгоре и отстрани парфето се поръсва с бадеми, а наоколо се залива с ромовия сироп.

