Кюфтета с копривен сос

Кюфтета с копривен сос Лакомник

Чудесен избор за обяд или вечеря

Кюфтета с копривен сос
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г свинска плешка

1 глава лук

1 картоф

1 яйце

1/2 ч.л. сол

щипка кардамон

щипка индийско орехче

1/2 ч.ч. мазнина за пържене

1/2 ч.ч. брашно

За соса:

300 г прясна коприва

2 ч.ч. доматен сок

1 морков

1 ч.л. сол

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. захар

2- 3 зърна бахар

Начин на приготвянe

Месото се смила в чопър. Картофът и лукът се почистват, измиват и рендосват. Смесват се с мляното месо. Чуква се едно яйце. Каймата се овкусява със сол, кардамон и индийско орехче. От мляното свинско се оформят малки кюфтенца. Овалват се в брашно. Пържат се до златисто в загрятата мазнина. Готовите кюфтенца се изваждат с решетеста лъжица и се слагат в йенска купа. Похлупват се, за да се запазят сочни и топли.

Копривата се мие листо по листо. Къса се на малки парченца. Морковът се почиства и рендосва. В тенджера се наливат две, чаени чаши доматен сок и една, чаена чаша вода. Добавят се морковените стръготини. Поръсва се сол, захар, червен пипер. Съдът се похлупва и поставя на загрят котлон. След като кипне, се намаля степента на сила на котлона. Сосът се оставя да ври около час. После се отхлупва, добавят се копривените листа и три зърна бахар. Похлупва се и оставя да ври още половин час. След като изстине, се пасира. В чиния се сервират кюфтенца, поляти с доматено- копривен сос.

Още по темата
Още по темата
Кюфтета яхния с вино
Оризът се полусварява в подсолена вода и се охлажда. Каймата се омесва със ситно нарязаната 1/2 глава лук, сол, черен пипер, магданоз и сварения ориз. Оформят се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц