Крем брюле – изкушение на над 300 години

Крем брюле – изкушение на над 300 години Лакомник

Англия, Франция и Испания спорят за авторство на рецептата

Крем брюле – изкушение на над 300 години
Автор:Лакомник

Крем брюле или Crème Brûlée е един от най-известните класически френски десерт, превърнал се в класика и висок кулинарен стил по целия свят. На френски буквално означава „горен крем”. Представлява десерт от яйчен крем, поръсен със захар, която се карамелизира с готварска газова горелка или под грила на фурната.

 

Сервира се изстуден в керамични купички. В оригиналната рецепта кремът се подправя само с ванилия, но съществуват и много модерни варианти с шоколад, ликьор, плодове, уиски, мента и др.

За произхода на крем брюле се спори. Английският колеж „Тринити” в Кеймбридж твърди, че кремът е техен специалитет още от 17 век. Наричали го "Cambridge burnt creme", a захарта горели със специална плоча с гравиран герб на колежа. В Испания сходен десерт се приготвя от 18 в. и се нарича "crema catalana", "каталонски крем". За пръв път рецептата се появява в готварската книга на французина Франсоа Масиело от 1691 година.

Днес съществуват много модерни варианти – с дребни горски плодове, в тиква или със ситно смлени ядки и мед. Ключовият момент при приготвянето на оригиналния крем брюле е хрупкавата, леко препечена повърхност от карамелизирана захар, чиято леко горчива нотка се съчетава чудесно с сладкия крем отдолу.

Най-разпространеният начин за постигането му е да поръсите сместа със захар, след като е изстинала и да я върнете във фурната за 3-5 мин., докато захарта се карамелизира. Хрупкавата сладка коричка в оригиналната рецепта за крем брюле се постига винаги с бунзенова горелка. Тя е любимият инструмент на майсторите готвачи по света за приготвяне на прочутия френски десерт и много други гурме специалитети.

През 1885 г. немският химик Роберт Бунзен представя изобретената с негово участие „Бунзенова горелка” – уред, който смесва в безопасна пропорция природен газ и въздух, а полученият пламък намира широко приложение. Този апарат открива нови възможности за използването на синьото гориво по света, включително в кулинарията за фламбиране, направа на хрупкава коричка на плодове, зеленчуци или месо.

Още по темата
Още по темата
Френската кухня е световен еталон
Френската кухня си е изградила репутацията на най-добрата в света. В нея широко се използват риба и морски продукти, телешко, агнешко, птиче, заешко. Свинското месо е...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц