Домашен крем брюле с шоколад

Домашен крем брюле с шоколад Лакомник

По-лесен вариант на класическата френска рецепта

Домашен крем брюле с шоколад
Време за приготвяне
Приготвяне
70 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

5 яйца

1/2 ч.ч. захар

2 ч.ч. сметана

90 г шоколад

1/2 ч.л. ванилова есенция

кафява захар 

Начин на приготвянe

Яйчените жълтъци се разбиват с 1/4 ч. ч. захар. Сметаната и останалата захар се разбъркват и слагат на котлон докато започнат да къкрят, след което се оставят на слаб огън. Бавно и при постоянно бъркане се прибавя настъргания на ситно шоколад в сметаната. След това топлата смес постепенно и при постоянно бъркане се прибавя към жълтъците, добавя се и ванилията. Сместа се разпределя в огнеупорни формички, които се слагат в тава, в която се сипва топла вода, така че водата да стига до половината на формичките. Тавата се слага за 1 час в предварително загрята до 150 С фурна или докато кремът се стегне. След като са готови се оставят да изстинат и се държат в хладилник поне за 6 часа. Преди сервиране, формичките се изваждат от хладилника и кремовете се поръсват с кафява карамелизирана захар равномерно. (Захарта се загрява на слаб огън на котлона, докато се разтопи)

Още по темата
Още по темата
Крем брюле – изкушение на над 300 години
Крем брюле или Crème Brûlée е един от най-известните класически френски десерт, превърнал се в класика и висок кулинарен стил по целия свят. На...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц