Как да почистите шарана за Никулден

Как да почистите шарана за Никулден Лакомник

Люспите не бива да падат по земята

Как да почистите шарана за Никулден
Автор:Лакомник

След като ви запознахме с правилата за купуване на прясна риба – „Как да познаете прясната риба за Никулден”, днес ще ви дадем съвети как да я почистите преди готвене.

Перките и люспите не стават за ядене и трябва да се отстранят. Може да направите това с остър нож или ножица. След това трябва да премахнете люспите на рибата. Внимавайте, защото не бива да падат по земята, тъй като това е на лош късмет. Трябва да запазите всички люспи, да ги изсушите и увиете на скришно място до другия Никулден.

Люспите се припокриват, подобно на покривни керемиди, тръгвайки от главата към опашката. Отлюспването става в обратната посока, пак с помощта на остър нож. Притискате рибата с една ръка към плота, а с другата прокарвате ножа под наклон напред. Използвайте голям найлонов плик, в който вкарвате рибата, двете си ръце и ножа, за да не хвърчат навсякъде люспите.

За да почистите вътрешностите, сложете рибата по гръб и ще видите на корема й, към опашката, една малка дупчица, до която при някои видове има чифт перки. В този отвор вкарайте върха на остър нож и направете плитък разрез по цялата дължина на тялото до главата. Така се отваря коремната кухина, от която трябва да извадите стомахчето, черния дроб, червата, жлъчния мехур, плавателния мехур и сърцето на рибата. Трябва да обърнете особено внимание на жлъчния мехур - едно тъмнозелено топче, което не бива да се пука, защото придава ужасно горчив вкус на рибата.

Още по темата
Още по темата
Рибата поевтинява за Никулден
Цените на рибите остават стабилни седмица преди Никулден, а търговците обещават да няма поскъпване. Цената за килограм мустакат речен сом е 10 лева и ще остане толкова...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц