Бекон и баница сред европейските вкуснотии
Диетолози и лекари се надпреварват да ни съветват, че закуската е най-важното хранене през деня. Но какво се хапва сутрин на различните контитенти? А в отделните държави? “Лакомник” тръгна по следите на закуските на народите по света. Някои обичат супа, други - мекици. Трети пък пропускат важното хранене.
Африка
На Черния континент закуската зависи от това дали в региона има колониално влияние или не. Мюсюлманите на континента хапват френски вкуснотии. Обикновено се сервира филия с масло и мед и се пие кафе. Коренното население обаче предпочита местния хляб, правен на скара. Понякога се прави и с боб. Той е най-предпочитан в Камерун. В централната част на континента пък се набляга на месото.
Хляб на скара
Необходими продукти:
300 гр. брашно
2 ч.л. мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. масло
200 мл. топла вода
Начин на приготвяне: Смесваме маята с малко захар и топла вода и я оставяме да шупне. В отделна купа замесваме тестото от брашното, солта, водата и маята. Оставяме го да втаса докато удвои обема си. След това месим не с брашно, а с маслото. Разделяме го на 12 топки и оставяме да втаса поне 15 мин. Пускаме скарата и я загляваме пет минути преди да сложим хляба. Решетките й трябва да са намазани с масло. Питките поставяме отгоре и печем по 10 минути на страна.
Далечен Изток
Традиционният за тази част на света ориз е неразделна част и от закуската. Китайците също не го пропускат, но заедно с него хапват сусамови хлебчета, соево мляко тестени изделия, подобни на родните мекици. Не бива да пропускаме и оризовите кнедли. Японците също започват деня си с ориз. Те добавят обаче супа мисо, риба и мариновани зеленчуци. Корейците обаче нямат дума, с която да нарекат хапването в сутрешните часове. Затова и слагат на масата си същото, което ще се сервира и на обяда. По традиция, едно от задължителните блюда е кимчи.
Кимчи
Необходими продукти:
1 китайска зелка
1 връзка зелен лук
2 големи скилидки чесън
1 люта зелена чушка
1 люта червена чушка
пресен джинджифил
5 с. л. соев сос
5 с. л. оризов оцет
2 с. л. захар
2 с. л. червен пипер
Начин на приготвяне: Махаме горните листа от китайското зеле. Режем зелката на четири. След това я наситняваме на парчета по 1 см. Слагаме го в дълбока тенджера, посоляваме го, но не го претриваме. Покриваме с капака. Оставяме да престои 24 часа. Разбъркваме и махаме сока. Нарязваме на ситно чесъна и лука. Нарязваме на половина лютите чушки. Махаме семките им, както и ципите. Наситняваме и тях. Обелвам джинджифила и го настъргваме на ситно ренде. Добавяме зелето и разбъркваме добре. Соевият сос и оризовият оцет се смесват в отделен съд. Към тях прибавяме захарта, червения пипер и малко вода. Слагаме го при зелето. Разбъркваме много добре. Нареждаме плътно,без да я мачкаме, в буркан и оставяме така поне за три дни. Добавяме малко вода, докато зелето се покрие.
Северна Европа
На Стария континент традицията е в основата на живота. Европейските специалитети за сутринта са дали на света английската закуска и неповторимите френски кроасани. Антропозите обаче са категорични, че северните народи си хапват повече от южните заради разликата в температурите. Заради северните температури в Шотландия, там хапват и овесена каша, която почти никой друг на континента не харесва.
Английска закуска
Необходими продукти:
4 яйца
1 ч.л. масло
1 к.ч. боб
200 г бекон
червен пипер
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Пържим яйцата в маслото. Запържваме и боба за кратко. В маслото за него прибавяме черен, червен пипер и сол. Беконът пържим в чисто масло, до златисто. Подреждаме в чинията и сервираме с препечени филийки.
Южна Европа
В топлите райони на континента е позната средиземноморската закуска - кроасани, кифлички и кафе с мляко. В Швейцария добавят плодове и кисело мляко, което се отнася и за португалците. В Гърция се сервира традиционна баница, наречена бугаца.
Бугаца
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
150 гр. разтопено масло
За крем - пълнежа:
1 л. прясно мляко
200 гр. грис
200 гр. захар
щипка сол
2 пликчета ванилова захар
5 зърна мастикс на прах
2 с.л. масло
За поръсване:
канела
пудра захар
Начин на приготвяне: Слагаме в тенджера млякото, захарта и мастикса. Затопляме ги. Преди да заврят, поръсваме със солта, ванилията и гриса. Бъркаме с тел. Дърпаме от огъня и добавяме маслото. Отново разбъркваме докато се сгъсти. Оставяме да се охлади. Намасляваме тава, която да е по-малка от корите за баница. Слагаме 9 листа от тях. Между всички поръсваме с масло. Отгоре изливаме крема. Заглаждаме. Свиваме навътре корите. Покриваме с останалите кори. Между тях отново слагаме масло. Отгоре поръсваме с останалата мазнина. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса. Оставяме за 35 мин. Нарязва се на парчета, поръсва се с канела и пудра захар.
Близкия Изток
Това е мястото на обилните закуски. Те обичат да започват деня си с много продукти. На масата се сервират зеленчуци, питки, маслини и сирене. В Египет добавят и боб, както и леща. В Турция пък закусват дори халва, яйца и колбаси. Разпространени са и сандвичите с конфитюр и сирене. Традицията за Близкия Изток е да се пие чай и то не само на закуска. В Израел си хапват само бисквитки с малко кафе. Рядко може да сервират лека салата от патладжани с тахан и майонеза. Казва се Баба Ганош.
Баба Ганош
Необходими продукти:
2 патладжана
2 с.л. сусамов тахан
2-3 ч.л. лимонов сок
2-3 скалидки чесън
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме патладжана на филийки и го запичаме на фурна. Когато изстине, вадим само вътрешността, без черната кора. Намачкваме месестата част с вилица. Добавяме останалите продукти. Отново разбъркваме добре. Поливаме със зехтин на вкус.
САЩ и Канада
Американците не обичат да се хранят сутринта. Но си наваксват на обяд. Най-обилната закуска обаче е през почивните дни. Тогава американци и канадци се наслаждават на палачинки с масово разпространения там кленов сироп.
Американски палачинки
Необходими продукти
2 ч.ч. брашно
3 ч.л. бакпулвер
2 с.л. пудра захар
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
60 г масло
масло
Начин на приготвяне: Смесваме брашното и бакпулвера. Пресяваме ги в голяма купа. Добавяме пудра захар и разбъркваме. На отделно място разбиваме яйцата, млякото и маслото. Добавяме ги към брашнената смес. Разбърквайте с дървена лъжица, докато се получи хомогенна смес. Оставяме да престои 15 мин. Загряваме добре тиган с масло. Изливаме вътре около една трета от водна чаша. Оформяме го като кръг. Намаляваме котлона и пържим около три минути от всяка страна или докато се получат мехурчета. Така пържим всички палачинки. Преди всяка намасляваме тигана. Готовите покриваме с кърпа, за да останат сочни и топли. Поднасяме ги без да ги навиваме, заедно с каничка с кленов сироп.