Безспорно, скандиванците имат десетки рецепти за риба и морски дарове. Но ви представяме и няколко вкусни предложения от тяхната кухня, които не съдържат нищо морско. Като например прекрасния рататуй със свински пържоли или кюфтета със сметана. След края на постите, ястията са апетитен вариант за дълъг обяд през уикенда.
Сьомга
Необходими продукти:
750 г котлет от сьомга
пресен копър
1 ч.л. мед
3 с.л. дижонска горчица
олио
бял пипер
сол
захар
Начин на приготвяне: Рибата се пробожда с вилица на няколко места. След това се поръсва със смес от сол, захар и бял пипер. Накрая се поръсва и с пресния копър. Затискаме рибата на дъното на тавичка, може с друг съд или голяма консерва. Оставяме на стайна температура за около три часа. Едва тогава прибираме в хладилника и оставяме да се маринова поне 24 часа. Когато я извадим, в тавичката ще се събрала течност, която трябва да се отстрани. Започваме да режем с много остър нож на тънки филийки. Пържим ги на силен огън, за да станат хрупкави. Накрая правим и сос към рибата. Той се приготвя от горчица, мед и оцет на вкус. Разбъркваме заедно с олио. Поръсваме и със сол и бял пипер. Добавяме отново и пресен копър. При сервиране, заливаме парчетата сьомга със соса.
Рататуй
Начин на приготвяне:
4 свински пържоли
500 г картофи
доматено пюре
масло
1 глава лук
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Картофите и лука се обелват и се нарязват на тънки кръгчета. В намаслена тавичка редим ред лук и отгоре ред картофи. Посоляваме. Подреждаме месото. Посоляваме го. Отгоре добавяме останалите зеленчуци. Поръсваме с олио. Преди да сложим ястието във фурната, го заливаме с разреденето с вода доматено пюре. Покрийте ястието с фолио. Оставете да се пече около 50 минути или до готовност.
Скариди
Необходими продукти:
100 г скариди
50 г праз
40 г лук
лют сос
доматен сос
зехтин
сол
риган
босилек
Начин на приготвяне: Скаридите се почистват и се оставят на страна. През това време в тигана зе загрява зехтина, ригана и босилека. Посоляваме сместа. Добавяме в соса лука и праза, нарязани на ситно. Оставяме ги да се задушат. След няколко минути идва ред на двата соса – лютия и доматения. Едва след тях слагаме и скаридите. Оставяме да ври поне 3-4 минути, но на бавен огън.
Салата
Необходими продукти:
1 маруля
1/2 глава лук
течна сметана
олио
оцет
магданоз
естрагон
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Внимателно отделете листата на марулята и ги измийте добре. Накъсайте я. Поръсете я със сос от олиото, оцета, сметаната, подправките. Нарежете на ситно лука и добавете и него. Накрая поръсете със сол и черен пипер.
Кюфтета
Необходими продукти:
250 г кайма
2 картофа
прясно мляко
хляб
сметана
1 яйце
черен пипер
олио
1 глава лук
масло
сол
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват и се обелват. В около 15 г масло задушаваме нарязания на ситно лук. Намачкваме картофите и добавяме лука. Филията накисваме за кратко в прясно мляко. След това я намачкваме и добавяме. Идва ред на каймата, сметаната и подправките. Накрая слагаме и яйцето. Всичко се посолява много добре. Посоляваме и започваме да месим каймата. Оформяме кюфтетата. Оставяме ги за около час на хладно, за да поемат подправките. После ги подреждаме в тавичка и печем.