Чилито царува в Аржентина, а царевицата е запазена марка

Чилито царува в Аржентина, а царевицата е запазена марка Лакомник
Чилито царува в Аржентина, а царевицата е запазена марка
Автор:Лакомник

Аржентинската кухня се слави като една от най-пикантните. С многото си подправки и разнообразни вкусове тя привлича много българи. Като запазена марка на страната са чилито и царевицата. Лютата подправка се ръси в големи количества, дори и в тестото на хляба.

Те са майстори и на печенето на месо. Могат да го направят по всевъзможни начини. За времето на постите ви предлагаме да си приготвите бисквитки със соево сирене. Интересен вкус има супата с кориандър, която аржентинците си правят често.

 

Бисквитки с тофу „Буенос Айрес”

Необходими продукти:

100 г масло

150 г захар

1 яйце

2 жълтъка

200 г пшенично брашно

2 лъжици коняк

1 лъжичка ванилия

300 г картофена скорбяла

½ лъжичка бакпулвер

кората от половин лимон

тофу

кокосови стърготини

Начин на приготвяне: Първо направете тестото. Разтопете маслото и захарта, добавете яйцето, жълтъците, ванилията, бакпулвера, картофената скорбяла, кората на лимона и всичко разбъркайте заедно с брашното, докато получите еднородна смес. От тестото направете кръгове с дебелина 2,5-3 см и диаметър 5 см. Поставете ги върху хартия за печене и печете около 20 минути при температура 150°C. Когато бисквитите изстинат, едната половина трябва да намажете с дулче де лече, а другата да залепите отгоре и деликатно да притиснете. Оваляйте бисквитите в кокосови стърготини.

 

Кръгли тиквички „Паола”

Необходими продукти:

5 кръгли или обикновени тиквички

3 моркови

1 голяма глава лук 

1 червена чушка

1/2 глава целина

10 зелени маслини

200 г пушено сирене или кашкавал

сол и черен пипер

магданоз

Начин на приготвяне: Тиквичките се разрязват наполовина и с лъжица се изстъргва сърцевината. В голям тиган се запържва лукът, докато заприлича на стъклен, добавят се последователно чушките, нарязани на квадратчета със страна около 1 см, настърганите моркови и целината. Когато всичко се задуши добре, се добавя изстърганата сърцевина на тиквичките, нарязана на дребно. Добавя се сол и черен пипер и след 5 минути хомогенната смес се разпределя в тиквичките, които предварително са подредени в тавичка за печене. Върху всяка половин тиквичка се поставя от пушеното сирене (кашкавал), а най-отгоре - маслина. Добре е да се използват маслини без костилка, разрязани на две, за да не се търкалят. Във фурната се пече около 20-25 минути на не много висока температура. Накрая се декорира с листенца магданоз. Може да се яде топло, но и студено.

 

Емпанади с картофи и телешко

Необходими продукти:

За тестото:

3 и 1/2 ч. ч. брашно

2 ч. л. бакпулвер

1 ч. л. сол

60 г масло

50 мл олио

За плънката:

2 едри картофа

1 с. л. зехтин

450 г телешка кайма

1 глава лук

1 ч.л. чили на прах

1 ч.л. смлян кимион

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Картофите се варят за 5 минути и се настъргват. Зехтинът се загрява в голям тиган, добавя се каймата и се запържва, докато стане кафеникава. Прибавят се картофите, ситно нарязаният лук и подправките. Запържва се, докато зеленчуците омекнат. Тестото се приготвя, като в купа се смесват брашното, бакпулвера и солта. Размесват се с олиото и омекналото, нарязано на парченца масло. Добавят се 5-6 с. л. студена вода и се меси до получаването на тесто, което се оформя на топка и се оставя да почине 10-15 минути. Върху набрашнена повърхност се разточва тънка кора и с чаша се изрязват кръгове. В едната половина на всеки се поставя от плънката. Прегъва се и ръбовете се запечатват, като се притискат на няколко места с вилица. Емпанадите се подреждат в застлана с намазнена хартия за печене тава. Пекат се 15-20 минути при 200 C.

 

Хлебчета с чили

Необходими продукти:

350 г бяло пшенично брашно

50 г пшеничен шрот или пълнозърнесто брашно

1 кубче мая (42 г)

50 мл прясно мляко (топло)

1 люто чили или малка люта чушка, почистена и нарязана на ситно

40 мл зехтин

125 мл зеленчуков бульон (хладен)

2 с. л. магданоз нарязан на ситно

1 с. л. зелен лук нарязан на кръгчета

1 ч. л. пресен кориандър

1 ч. л. мента нарязана на ситно

3 ч. л. сол

40 г захар

Начин на приготвяне: Смесват се в купа брашното и шротът. Маята се разтваря със захарта в млякото и се налива към брашното. Добавят се бульонът (хладен), зехтинът и всички зелени подправки, също и нарязаното на ситно чили. Омесва се гладко тесто. Втасва 30 минути. Разделя се тестото на 8 части, оформят се топки, нареждат се в тава с хартия за печене и се сплескват леко. Наръсват се брашно и се оставят още 30 минути. Фурната се загрява на 210 С. Питките се пекат 30 минути.

 

Пикантен сос „Чури-чури”

Необходими продукти:

2-3 люти чушлета

3-4 скилидки чесън

1 с.л. ябълков оцет

3 с.л. зехтин или олио

1 връзка магданоз

естрагон

розмарин

риган

мащерка

Начин на приготвяне: Лютите чушлета, чесънът и пресният магданоз се нарязват, след което се поставят в дълбок съд за разбиване. Прибавят се оцетът и зехтинът и се разбива много добре с пасатор. След това се прибавят сухите подправки в количества на вкус и леко се разбърква.

 

Супа с кориандър

Необходими продукти:

4 с.л. зехтин

2-3 глави лук, нарязан

2-4 скилидки чесън, ситно нарязан

1.5 л пилешки бульон

3-4 средни картофа, обелени и нарязани на едро

Сол

Черен пипер

Лют червен пипер

250 г нарязани листа от кориандър 

Начин на приготвяне: Загрейте зехтина в голям съд на умерена температура и леко задушете лука и чесъна, докато са сготвени, но не и кафяви. Добавете бульона, картофите, солта, пипера и лютия червен пипер и гответе, докато картофите са готови, от 20 до 30 минути. Направете на пюре. Сервирайте топло или студено, като добавяте кориандър непосредствено преди сервиране.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц