Аржентинската кухня се слави като една от най-пикантните. С многото си подправки и разнообразни вкусове тя привлича много българи. Като запазена марка на страната са чилито и царевицата. Лютата подправка се ръси в големи количества, дори и в тестото на хляба.
Те са майстори и на печенето на месо. Могат да го направят по всевъзможни начини. За времето на постите ви предлагаме да си приготвите бисквитки със соево сирене. Интересен вкус има супата с кориандър, която аржентинците си правят често.
Бисквитки с тофу „Буенос Айрес”
Необходими продукти:
100 г масло
150 г захар
1 яйце
2 жълтъка
200 г пшенично брашно
2 лъжици коняк
1 лъжичка ванилия
300 г картофена скорбяла
½ лъжичка бакпулвер
кората от половин лимон
тофу
кокосови стърготини
Начин на приготвяне: Първо направете тестото. Разтопете маслото и захарта, добавете яйцето, жълтъците, ванилията, бакпулвера, картофената скорбяла, кората на лимона и всичко разбъркайте заедно с брашното, докато получите еднородна смес. От тестото направете кръгове с дебелина 2,5-3 см и диаметър 5 см. Поставете ги върху хартия за печене и печете около 20 минути при температура 150°C. Когато бисквитите изстинат, едната половина трябва да намажете с дулче де лече, а другата да залепите отгоре и деликатно да притиснете. Оваляйте бисквитите в кокосови стърготини.
Кръгли тиквички „Паола”
Необходими продукти:
5 кръгли или обикновени тиквички
3 моркови
1 голяма глава лук
1 червена чушка
1/2 глава целина
10 зелени маслини
200 г пушено сирене или кашкавал
сол и черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне: Тиквичките се разрязват наполовина и с лъжица се изстъргва сърцевината. В голям тиган се запържва лукът, докато заприлича на стъклен, добавят се последователно чушките, нарязани на квадратчета със страна около 1 см, настърганите моркови и целината. Когато всичко се задуши добре, се добавя изстърганата сърцевина на тиквичките, нарязана на дребно. Добавя се сол и черен пипер и след 5 минути хомогенната смес се разпределя в тиквичките, които предварително са подредени в тавичка за печене. Върху всяка половин тиквичка се поставя от пушеното сирене (кашкавал), а най-отгоре - маслина. Добре е да се използват маслини без костилка, разрязани на две, за да не се търкалят. Във фурната се пече около 20-25 минути на не много висока температура. Накрая се декорира с листенца магданоз. Може да се яде топло, но и студено.
Емпанади с картофи и телешко
Необходими продукти:
За тестото:
3 и 1/2 ч. ч. брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сол
60 г масло
50 мл олио
За плънката:
2 едри картофа
1 с. л. зехтин
450 г телешка кайма
1 глава лук
1 ч.л. чили на прах
1 ч.л. смлян кимион
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Картофите се варят за 5 минути и се настъргват. Зехтинът се загрява в голям тиган, добавя се каймата и се запържва, докато стане кафеникава. Прибавят се картофите, ситно нарязаният лук и подправките. Запържва се, докато зеленчуците омекнат. Тестото се приготвя, като в купа се смесват брашното, бакпулвера и солта. Размесват се с олиото и омекналото, нарязано на парченца масло. Добавят се 5-6 с. л. студена вода и се меси до получаването на тесто, което се оформя на топка и се оставя да почине 10-15 минути. Върху набрашнена повърхност се разточва тънка кора и с чаша се изрязват кръгове. В едната половина на всеки се поставя от плънката. Прегъва се и ръбовете се запечатват, като се притискат на няколко места с вилица. Емпанадите се подреждат в застлана с намазнена хартия за печене тава. Пекат се 15-20 минути при 200 C.
Хлебчета с чили
Необходими продукти:
350 г бяло пшенично брашно
50 г пшеничен шрот или пълнозърнесто брашно
1 кубче мая (42 г)
50 мл прясно мляко (топло)
1 люто чили или малка люта чушка, почистена и нарязана на ситно
40 мл зехтин
125 мл зеленчуков бульон (хладен)
2 с. л. магданоз нарязан на ситно
1 с. л. зелен лук нарязан на кръгчета
1 ч. л. пресен кориандър
1 ч. л. мента нарязана на ситно
3 ч. л. сол
40 г захар
Начин на приготвяне: Смесват се в купа брашното и шротът. Маята се разтваря със захарта в млякото и се налива към брашното. Добавят се бульонът (хладен), зехтинът и всички зелени подправки, също и нарязаното на ситно чили. Омесва се гладко тесто. Втасва 30 минути. Разделя се тестото на 8 части, оформят се топки, нареждат се в тава с хартия за печене и се сплескват леко. Наръсват се брашно и се оставят още 30 минути. Фурната се загрява на 210 С. Питките се пекат 30 минути.
Пикантен сос „Чури-чури”
Необходими продукти:
2-3 люти чушлета
3-4 скилидки чесън
1 с.л. ябълков оцет
3 с.л. зехтин или олио
1 връзка магданоз
естрагон
розмарин
риган
мащерка
Начин на приготвяне: Лютите чушлета, чесънът и пресният магданоз се нарязват, след което се поставят в дълбок съд за разбиване. Прибавят се оцетът и зехтинът и се разбива много добре с пасатор. След това се прибавят сухите подправки в количества на вкус и леко се разбърква.
Супа с кориандър
Необходими продукти:
4 с.л. зехтин
2-3 глави лук, нарязан
2-4 скилидки чесън, ситно нарязан
1.5 л пилешки бульон
3-4 средни картофа, обелени и нарязани на едро
Сол
Черен пипер
Лют червен пипер
250 г нарязани листа от кориандър
Начин на приготвяне: Загрейте зехтина в голям съд на умерена температура и леко задушете лука и чесъна, докато са сготвени, но не и кафяви. Добавете бульона, картофите, солта, пипера и лютия червен пипер и гответе, докато картофите са готови, от 20 до 30 минути. Направете на пюре. Сервирайте топло или студено, като добавяте кориандър непосредствено преди сервиране.