Така се приготвя най-вкусната имамбаялдъ по манастирски
Измиваме патладжаните и белим кората. Режем ги на половини по дължина. Посоляваме ги и ги оставяме солта да извлече техния сок, който дразни бъбреците, жлъчката, стомаха. След 3 или 4 часа измиваме патладжаните. Може да ги наредите на кърпа или върху домакинска хартия, за да попие водата от тях. През това време сгорещяваме мазнината изапочваме да пържим изцедените патладжани от двете страни. Нареждаме изпържените патладжани в тава. Докато пържите патладжаните, можете да нарежете на ситно кромид лук и чесънът, заедно с подправките. Смелете или минете на рендето червените домати. Задушете двата вида лук в мазнина. Прибавете смлените домати и подправките. Задушете още малко. С тази смес залейте наредените в тавата патладжани и сложете във фурната.