Египетски специалитет "Кушари"

Египетски специалитет "Кушари" Лакомник

Типично местно ястие, сервирано за обяд

Египетски специалитет "Кушари"
Време за приготвяне
Приготвяне
90 минути
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 супена лъжица растително масло

2 чаши бял ориз

3 чаши вода

1 чаена лъжичка сол

1 пакет макарони

1 чаша леща, накисната във вода

1/2 чаена лъжичка сол

1 супена лъжица растително масло

5 глави лук, наситнен

2 скилидки чесън, намачкан

3 супени лъжици бял оцет

4 домата, нарязани на кубчета

1/2 чаша доматено пюре

1 1/2 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка смлян черен пипер

2 1/2 чаени лъжички кимион

1/4 чаена лъжичка лют червен пипер

Начин на приготвянe

Загрейте 1 супена лъжица растително масло в тиган на средно висока температура. Добавете ориза и бъркайте, докато поеме мазнината, около 3 минути. Добавят се 3 чаши вода и 1 чаена лъжичка сол. Оставете да заври, намалете огъня до ниска температура, сложете капак и оставете да къкри, докато оризът омекне и течността се абсорбира, 20 до 25 минути.

Напълнете голям съд с леко подсолена вода и оставете да заври на силен огън. Добавете макароните макарони и ги сварете открити, около 8 минути. Изцедете добре в гевгир. Върни макароните в тенджера, покрийте да останат топли.

Киснете лещата за 30 минути и после прецедете и изплакнете. Сложете две чаши вода да завря в тенджера с лещата. Оставете на слаб огън, докато лещата омекне - 15 или 20 минути. Разбърква се 1/2 чаена лъжичка сол накрая.

Загрейте 1 супена лъжица растително масло в голям тиган на средно висока температура. Сложете лука, като бъркате докато покафенее, 10 до 15 минути. Лукът трябва да бъде приятно карамелизиран с кафяв цвят. Добавете чесъна за още една минута. Махнете от тигана и отцедете на попивателна хартия.

Сложете половината от лук смес в тенджера. Смесете с оцет. Добавете нарязаните на ситно домати и доматено пюре, черен пипер, 2 1/2 чаени лъжички сол, кимион и червен пипер. Оставете да заври и след това намалете огъня до средна степен и оставете да къкри за около 12 минути.

Сервирайте като сложите една супена лъжица ориз, отгоре макарони и върху тях леща. Поръсете от кафявия лук и после доматен сос с лук.

Още по темата
Още по темата
Египетската кухня пленява с вкусотии от Близкия Изток и Европа
Храната на Египет е еклектична като историята му. Повлияна от кулинарно доминиращите арабския свят Сирия и Ливан, тя носи отпечатъци и от френската, италианската и...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц