Пиле по египетски с молохия

Пиле по египетски с молохия Лакомник
Пиле по египетски с молохия
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 пиле – около 700 г

2/3 чаши студена вода

1 дафинов лист

10 зърна пипер

10 зърна кардамон

1 пръчка канела

600 грама наситнена и замразена молохия (продава се в арабските магазини)

1 чаена лъжичка натрошен сух кориандър

1 чаена лъжичка зеленчуков бульон

един зрял домат

1 чаша нарязан пресен кориандър

сок от 1/2 лимон

1/4 чаена чаша смачкан чесън

Начин на приготвянe

Поставете пилето, с подправките и лука в 3 или 4 чаши студена вода и оставете да заври леко около 10 минути. Изключете котлона и оставете да постои още 5 минути. Извадете пилето и подправете със сол, черен пипер и масло и запечете във фурна на 180° С в продължение на 30 минути. Извадете от фурната и оставете настрана.

Докато пилето се готви, измийте и молохията на кориандър, намачкайте чесъна и запържете в половината зехтин. След като замирише на чесън, изключете котлона и оставете настрани. В тиган сложете замразената молохия с доматите. Щом заври добавете кориандър, зеленчуковия бульон и пържения чесън. Гответе още 10-15 минути. Изключете котлона и добавете сока на половин лимон. Накрая накълцайте пилешкото при молохията и поднесете топло с ориз или арабски хляб.

Още по темата
Още по темата
Египетската кухня пленява с вкусотии от Близкия Изток и Европа
Храната на Египет е еклектична като историята му. Повлияна от кулинарно доминиращите арабския свят Сирия и Ливан, тя носи отпечатъци и от френската, италианската и...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц