Египетската кухня пленява с вкусотии от Близкия Изток и Европа

Египетската кухня пленява с вкусотии от Близкия Изток и Европа Лакомник

Кухните на Ливан, Сирия и Франция имат най-силно влияние

Египетската кухня пленява с вкусотии от Близкия Изток и Европа
Автор:Лакомник

Храната на Египет е еклектична като историята му. Повлияна от кулинарно доминиращите арабския свят Сирия и Ливан, тя носи отпечатъци и от френската, италианската и гръцката кухня.

 

Докато в района на Александрия храната е близка до европейската средиземноморска, на юг към вътрешността на континента тя започва да се сближава с африканската и да става все по-люта и зеленчуците започват да изместват все повече рибата и месото. Египетска кухня, се смята за доста тежка, а едновременно за много оригинална. Заради това, не на всички туристи се харесва. Традиционно египетските ястия се състоят най-често от ориз с добавка на зеленчуци или месо. Ястията са приготвяни с олио и подправяни със сол, черен пипер, лук и чесън, а също така с ароматни билки, такива като ким, копър или мента.

На закуска и обяд в Египет най-често се сервира супа от зеленото растение молохия подобно на спанака, както и махши, което е нещо като сарми. Плънката се състои от ориз и телешко месо подправено с билки. Сутрин египтяните също така ядат направени като сандвич тамея. Това представлява кюфте, поставено между две парчета хляб. Приготвя от фасул или нахут с подправки и се поставя в хляба заедно с прясна салата. Още едно традиционно ястие е фулът. Приготвя се от смлян и пържен боб. Такава плънка се слага в хляб шами, който наподобява питка.

Популярно предястие в Египет е хляб, наречен аиш, с паста. Сервира се със сусамов сос – тахина, към който се добавя сок от зелен лимон и чесън. Друг вариант е сосът баба гануш, който се приготвя от млян патладжан с чесън и магданоз.

Най-разпространените храни са баклата, макароните, тахинът – сусамова паста, фалусът и нахутът. С тях се приготвят и манджи, и супи.

Ястията, които задължително трябва да опитате пък са фул, фатир, шаварма и торши, които са типични само за египетската кухня.

Фул представлява ястие от бакла, широко разпространена в Египет зърнена култура, която египтяните превръщат в цяла гама от ястия. Като начало, баклата се вари подобно на боб – във вода, сол и малко мазнина. След това тя се яде или натурална, смесена с който и да е вид олио или масло, биволско мляко, или сок от лайм. Една от класическите рецепти напомня боба с доматен сос, традиционен за английската кухня. В нея сварените зърна се размачкват с домати, лук и подправки и се сервират с накълцано варено яйце, обикновено за закуска.

Фатир е една от любимите закуски на александрийците и на хората, живеещи в района на делтата на Нил. Представлява нещо печиво от многолистно тесто и палачинка и, по подобен начин може да се яде и солено и сладко. Една от вариациите е фатир, залят със сос от зеленчуци, задушени в оцет и чесън. Най-популярните сред сладките версии са с кайсиево сладко или пресни банани.

Шаварма е египетската вариация на турския дюнер и на гръцкия гиро. Късчета мариновано агнешко, печено на шиш и постоянно заливано от стичащи се месен сок и мазнини, са апетитно натъпкани в пита и подправени с тахина. Ако впечатленията ви са само от ядене на дюнер из България или Европа, не бива да пропускате египетската шаварма – разликата е като между пюре от картофено брашно и домашно сварени мачкани картофи с прясно мляко и масълце.

Торши e типична за Египет туршия от ряпа, кисели краставички и моркови, често с парченца мариновани лимони, и оцветена в крещящи цветове.

Пригответе сами някои от специалитетите на египетската кухня с рецептите от lakomnik.bg в „Още по темата”!

Още по темата
Още по темата
Пиле по египетски с молохия
Поставете пилето, с подправките и лука в 3 или 4 чаши студена вода и оставете да заври леко около 10 минути. Изключете котлона и оставете да постои още 5 минути....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц