Рецепти с история
Ливан е държавата, която се намира на територията на известната в историята област Финикия. В днешни времена по тези места се отглеждат много плодове и зеленчуци. Не можем да пропуснем и изобилието от морски дарове, което предлага Средиземно море. Вкуснотиите на местните хора са не една и две, а много от тях са наследство от предците. С други думи - по тези места можете да хапнете много неща, по рецепти, създадени преди няколко хиляди години.
Табуле
Необходими продукти:
4 връзки магданоз
1 домат
1/2 краставица
300 г булгур
2 лимона
1 глава лук
30 мл зехтин
сол
Начин на приготвяне: Заливаме булгура с вряща вода. Оставяме го да попие – около час и половина. Отцеждаме го. Измиваме магданоза. Махаме дръжките и останалото нарязваме в купа. Прибавяме доматите без семките, както и краставиците, нарязани на дребни кубчета. Поръсваме със ситно нарязан лук, както и прясно изцеден лимонов сок. Прибавяме и булгура. Поливаме със зехтин, поръсваме със сол. Разбъркваме и оставяме да престои два часа.
Картофи
Необходими продукти:
2 с. л. зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 ч. л. смлян кимион
2 ч. л. смлян кориандър
4 картофа
400 г белени домати
1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
310 мл вода
300 г нахут
листа кориандър
Начин на приготвяне: Загряваме зехтина в тиган. Запържваме лука, нарязан на филийки, както и пресования чесън. Добавяме кимион и кориандър. Пържим още две минути, за да може продуктите да поемат подправките. Слагаме и картофите, нарязани на едро. Разбъркваме често, докато леко покафевеят. Едва след това добавяме и нарязаните на кубчета домати, доматеното пюре, захарта и водата. Поръсва се с 1 ч. л. сол. Задушаваме ястието на умерен огън за 25 минути. Прибавяме кориандъра и нахута. След две три минути ги сваляме от огъня.
Кекс
Необходими продукти:
200 г краве масло
1 с. л. портокалова кора
165 г захар
3 яйца
80 г грис
125 г бадеми
225 г брашно с бакпулвер
200 г кисело мляко
125 мл портокалов сок
35 г филирани бадеми
За сиропа:
220 г захар
60 мл вода
125 мл портокалов сок
Начин на приготвяне: Взимаме кръгла тава и отгоре слагаме хартия за печене. Разбиваме маслото със захарта и кората на портокала. Прибавяме яйцата едно по едно. След всяко, тестото се разбърква хубаво. Слагаме още гриса, бадемите, брашното, киселото мляко и портокаловия сок. Отново разбъркваме добре. Едва тогава наливаме тестото в тавата. Отгоре поръсваме с филирани бадеми. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса близо час. След като изключим фурната, слагаме върху тавата алуминиево фолио и оставяме сладкиша вътре за десетина минути. След това правим сиропа. Той се прави като всички продукти се смесят в малка тенджерка. Слагаме я на котлона и разбъркваме като гледаме да не кипне. След това се оставя да кипи за пет минути и то без да бъркаме. По този начин се сгъстява. Когато го махнем от огъня, го оставяме за 10 минути и едва тогава поръсваме сладкиша.
Салата
Необходими продукти:
1 връзка магданоз
1 домат
2-3 стръка зелен лук
2 с. л. булгур
1 скилидка чесън
1 с. л. лимонов сок
3-4 листа джоджен
1 лимон
Начин на приготвяне: Нарязваме магданоза на ситно. Слагаме го в купата за салата и отгоре слагаме парченцата домати. Поръсваме с нарязаните стръкчета лук. Попарваме булгура с вода за около 5-6 минути. Поръсваме и него отгоре. Пасираме чесъна и разбиваме със зехтина, солта и лимоновия сок. Поливаме салата. Отгоре слагаме джоджен и шайба лимон.
Риба
Необходими продукти:
2 глави лук
4 филета от бяла риба
черен пипер
125 мл сусамов тахан
2 с. л. лимонов сок
лимонови резени
магданоз
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме за около 15 минути. Рибата подреждаме в тава. Отгоре наръсваме със сол и черен пипер. Смесваме тахана с лимоновия сок и разбъркваме. Мажем филетата. Поръсваме със запържения лук. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса поне за 20 минути. Преди да сервираме филетата, ги поръсваме с нарязания на ситно магданоз. Сервираме я с лимонови резени.