Готвят кит и лос
В кухнята на Норвегия можете да намерите рецепти за едни от най-редките меса в света като например това от лос или кит. Сред рецептите са записани и множество начини за приготвяне на еленско месо и патица, но не се пропуска рибата. Най-любимото ястие на норвежците е сьомгата, но често се готви и треска, както и пъстърва. В северната част на континента могат да ви нагостят и с нещо обикновено за нашенските трапези – агнешко и овче.
Климатът обаче е причина за малкото количество плодове и зеленчуци в менюто на северния народ. Те най-често участват в гарнитурите. Сред любимите на норвежците са горските плодове и ябълките.
Еленско
Необходими продукти:
400 г месо от северен елен
олио за пържене
сол
За маринатата:
2 скилидки чесън
1 с.л. мед
2 с.л. зехтин
2-3 стръка кориандър
2 с.л. горчица
1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне: Приготвяме маринатата и намазваме месото с нея. Втриваме я добре. Поставяме еленското в загрята мазнина. Пържим от всички страни и прибавяме сол. Нареждаме парчетата в тава. Поливаме с мазнината от тигана. Печем го около половин час. Температурата на фурната е 180 градуса. По този начин месото ще остане сочно и розово.
Сарми
Необходими продукти:
16 средни зелеви листа
500 гр смляно говеждо месо
1 ч.л. сол
4 ч.л. картофено нишесте
1 ч.ч. мляко
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
2 ч.ч. вряща леко подсолена вода
Начин на приготвяне: Сваряваме зелевите листа в подсолена вода, докато омекнат. Режем дебелите жилки. Смесваме говеждата кайма със солта и картофеното нишесте. Към тази смес постепенно добавяме и млякото, както и подправките. Слагаме по малко от сместа на всеки лист. Завиваме със зелевия лист, докато се оформи сарма. Нареждаме в тавичка, намазана с олио. Заливаме с 2 чаени чаши гореща и подсолена вода. Печем около един час на предварително загрята фурна. Поднасяме с варени картофи.
Кюфтенца
Необходими продукти:
2 кг ситно смляно месо
2 средни глави лук
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч.л. смлян бахар
1 ч.л. сол
1 ч.л. ситно смлян черен пипер
2 разбити яйца
1/2 ч.ч. сметана
1/2 ч.ч. царевично брашно
4-5 кубчета телешки бульон
нишесте за сгъстяване на соса
Начин на приготвяне: Каймата се смесва с лука, индийското орехче и бахара. Прибавяме солта, черния пипер, яйцата и сметана. Бъркаме, докато се получи еднородна смес. Намазваме една тава с олио. От сместа правим кръгли кюфтенца колкото орех. Нареждаме в тава и печем около 15 минути. След това ги преместваме в голяма тенджера. Поръсваме с бульона, соса, в която сме пекли кюфтенцата. Доливаме вода докато ги покрие. Нагряваме на силен огън докато всичко кипне. Намаляваме и варим на слаб огън още 1 час. Сгъстяваме соса с нишестето.
Херинга с ябълки
Необходими продукти:
херинга
1 кисела зелена ябълка
1 малка глава червен лук
2 с. л. заквасена сметана
1 ч. л. горчица
1 ч. л. смлян черен пипер
1 с. л. олио
1 ч. л. мед
копър
Начин на приготвяне: Смесваме лимоновия сок с горчицата. Добавяме меда и олиото, докато всичко се смеси добре. Нарязваме едно филе от херинга на дребно. Слагаме ги в разбитата марината за около 15 минути. Обелваме ябълката и я нарязваме на филийки. Отгоре нареждаме и лука, отново нарязан на колелца, върху резените ябълка. Най-отгоре слагаме кубче херинга. Украсяваме със сметаната. Поръсваме със ситно нарязания копър и поливаме с маринатата.
Рибна супа
Необходими продукти:
1 л рибен бульон
500 г филе бяла риба
1 морков
1 глава кромид лук
50 г краве масло
2 с. л. брашно
2 жълтъка
250 мл течна готварска сметана
сол и смлян черен пипер на вкус
магданоз и копър
Начин на приготвяне: Разбиваме жълтъците в купа със сметана. Обелваме моркова и го нарязваме на ивици. Нарязваме и лука на дребно. Разтопяваме маслото в тенджера. Добавяме моркова и лука и ги запържваме. Добавяме брашното и задушаваме всичко. Наливаме бульона с непрекъснато бъркане. Оставяме да кипне. Прибавяме рибата, нарязана на кубчета. Готвим супата пет минути. Добавяме сметановата смес и кипваме. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и копър. Махаме от печката и слагаме капак на тенджерата. След десетина минути може да се сервира.