Гръцка баклава

Гръцка баклава Лакомник

Любимият десерт с неустоим аромат за зимните дни

Гръцка баклава
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 пакет фини кори

600 грама орехи
1 ч. л. канела
300 г масло

За сиропа:
3 чаши захар
230 грама мед
1-2 с.л пресен лимонов сок

 

 

Начин на приготвянe

Намажете подходяща кръгла тава с мазнина. Смелете орехите и ги смесете с канелата. Разтопете маслото. Започнете да редите корите, като мажете всеки ред с масло и поръсвате обилно с орехи. Накрая залейте с останалото разтопено маслото. Нарежете на баницата. Печете на 180 градуса. През това време пригответе сиропа като сварите смесените захарта, меда и лимона с 1 и 1/2 чаши  вода за около 15 минути. След това добавете лимоновия сок и варете още 2 минути. Залейте топлата баклава с горещия сироп и оставете поне 8 часа преди консумация, за да може сиропът да се абсорбира добре.

Още по темата
Още по темата
Локумена баклава
Всяка кора се намазва с 2 с.л. смес. Локумите се нарязват на малки парченца. Нареждат се по 10 на тясната страна. Навива се на пуричка. Подреждат се в подмазана тава...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц