Вкус от сърцето на Генуа

Вкус от сърцето на Генуа Лакомник

Перлата на Европа пази вековни тайни

Вкус от сърцето на Генуа
Автор:Лакомник

Генуа е една от малкото перли на Европа. Този малък, но ключов град не само за Италия, но и за целия контитент, има доста дълга история. От векове той е търговски център и затова на бреговете му акостират стотици кораби от цял свят. Всеки моряк оставял своята история и дори своите рецепти. Въпреки че Генуа не е онзи величествен град-държава от миналото, тя е невероятен символ на свободата и историята.

 

Риба

Необходими продукти:

600 г риба

2 сардини

60 г масло

1 с.л. зехтин

1 глава лук

2 с.л. бяло вино

сушени гъби

брашно

300 мл рибен бульон

 лимонов сок

доматено пюре

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в зехтина. Добавяме маслото, както и брашното. Едва когато стане готово, добавяме виното и бульона. Размиваме пюрето с малко от бульона и добавяме и него. Разбъркваме добре продуктите. Оставяме да се вари за няколко минути. След това идва ред и на останалите продукти, освен основното количество риба. Варим още няколко минути. После всичко се прави на пюре. В намазнена тавичка поставяме рибата. Отгоре я заливаме със соса. Когато се опече вадим готовата риба, а сосът оставяме да се готви още няколко минути. Преди да го върнем във фурната, добавяме лимоновия сок. Заливаме по отделно всяка порция риба преди да я сервираме.

 

 

Телешко

Необходими продукти:

1/2 ч. ч. зехтин

500 г телешка кайма

3 моркова

1/2 глава лук

1 ч. л. сол

щипка черен пипер

бяло вино

Начин на приготвяне: Каймата се запържва в зехтин като непрекъснато се бърка, за да не стане на бучки. Морковите се нарязват на ситно, което се отнася и за лука. Добавяме ги в тигана. Поръсваме със сол и черен пипер. Разбъркваме добре и пържим още пет минути. Малко преди да махнем от огъня, наливаме виното.  Сервира се върху канапе от картофено пюре или макарони.

 

 

Картофи

Необходими продукти:

300 г картофи

1 глави лук

50 г кашкавал

сол

черен пипер

1 стръка целина

За соса:

1 с.л. масло

брашно

прясно мляко

50 г сметана

Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Когато станат готови, се обелват и се нарязват на филийки. Подреждаме ги на дъното на тавичка. Междувременно правим соса от продуктите, предвидени за него. Той се вари и се бърка непрекъснато. Лукът също се нарязва на филийки и се запържва. Поръсваме го с подправките. Подреждаме шайбите кромид върху картофите. Заливаме със соса. Настъргваме кашкавалът отгоре. Печем само за 20 минути при 200 градуса.

 

Полента

Необходими продукти:

Необходими продукти:

250 г брашно царевично

50 г кашкавал

50 г масло

Начин на приготвяне: Царевичното брашно се изсипва постепенно в литър кипяща вода. Бъркате непрекъснато, за да не стане на бучки. Посоляваме и продължаваме да варим. Когато стане готово добавяме предварително настъргания кашкавал. Прехвърляме сместа в тавичка, намазана с масло. Запича се за кратко. След това се оставя докато се охлади. По този начин качамакът се стяга. Готовото ястие се обръща в голяма чиния и се полива с масло.

 

 

Ризото

Необходими продукти:

400 г ориз

1/2 глава лук

2 пилешки дробчета

150 г наденица

15 г сухи гъби

200 г белени домати

бульон

олио

40 г масло

сол

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно. Запържва се в олиото. Наденицата се нарязва на кубчета и се добавя в тигана. Гъбите се заливат с топла вода и се оставят да омекнат за кратко. После се прибавят към ястието. Дробчетата се нарязват на дребно и също се слагат. Оставяме да ври поне десет минути на тих огън. Едва тогава идва ред на доматеното пюре. Оставяме да котлона още няколко минути. Прехвърляме в тенджера и добавяме ориза. Постепенно добавяме бульона. Посоляваме. Оставяме да се вари, докато оризът стане готов. 

Още по темата
Още по темата
Старопланински ястия за всеки вкус
Колкото и да обикаля човек по света, винаги иска да се върне в родината. Предлагаме ви да опитате едни от най-хубавите нашенски ястия от китните градчета, сгушени в...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц