Перлата на Европа пази вековни тайни
Генуа е една от малкото перли на Европа. Този малък, но ключов град не само за Италия, но и за целия контитент, има доста дълга история. От векове той е търговски център и затова на бреговете му акостират стотици кораби от цял свят. Всеки моряк оставял своята история и дори своите рецепти. Въпреки че Генуа не е онзи величествен град-държава от миналото, тя е невероятен символ на свободата и историята.
Риба
Необходими продукти:
600 г риба
2 сардини
60 г масло
1 с.л. зехтин
1 глава лук
2 с.л. бяло вино
сушени гъби
брашно
300 мл рибен бульон
лимонов сок
доматено пюре
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в зехтина. Добавяме маслото, както и брашното. Едва когато стане готово, добавяме виното и бульона. Размиваме пюрето с малко от бульона и добавяме и него. Разбъркваме добре продуктите. Оставяме да се вари за няколко минути. След това идва ред и на останалите продукти, освен основното количество риба. Варим още няколко минути. После всичко се прави на пюре. В намазнена тавичка поставяме рибата. Отгоре я заливаме със соса. Когато се опече вадим готовата риба, а сосът оставяме да се готви още няколко минути. Преди да го върнем във фурната, добавяме лимоновия сок. Заливаме по отделно всяка порция риба преди да я сервираме.
Телешко
Необходими продукти:
1/2 ч. ч. зехтин
500 г телешка кайма
3 моркова
1/2 глава лук
1 ч. л. сол
щипка черен пипер
бяло вино
Начин на приготвяне: Каймата се запържва в зехтин като непрекъснато се бърка, за да не стане на бучки. Морковите се нарязват на ситно, което се отнася и за лука. Добавяме ги в тигана. Поръсваме със сол и черен пипер. Разбъркваме добре и пържим още пет минути. Малко преди да махнем от огъня, наливаме виното. Сервира се върху канапе от картофено пюре или макарони.
Картофи
Необходими продукти:
300 г картофи
1 глави лук
50 г кашкавал
сол
черен пипер
1 стръка целина
За соса:
1 с.л. масло
брашно
прясно мляко
50 г сметана
Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Когато станат готови, се обелват и се нарязват на филийки. Подреждаме ги на дъното на тавичка. Междувременно правим соса от продуктите, предвидени за него. Той се вари и се бърка непрекъснато. Лукът също се нарязва на филийки и се запържва. Поръсваме го с подправките. Подреждаме шайбите кромид върху картофите. Заливаме със соса. Настъргваме кашкавалът отгоре. Печем само за 20 минути при 200 градуса.
Полента
Необходими продукти:
Необходими продукти:
250 г брашно царевично
50 г кашкавал
50 г масло
Начин на приготвяне: Царевичното брашно се изсипва постепенно в литър кипяща вода. Бъркате непрекъснато, за да не стане на бучки. Посоляваме и продължаваме да варим. Когато стане готово добавяме предварително настъргания кашкавал. Прехвърляме сместа в тавичка, намазана с масло. Запича се за кратко. След това се оставя докато се охлади. По този начин качамакът се стяга. Готовото ястие се обръща в голяма чиния и се полива с масло.
Ризото
Необходими продукти:
400 г ориз
1/2 глава лук
2 пилешки дробчета
150 г наденица
15 г сухи гъби
200 г белени домати
бульон
олио
40 г масло
сол
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно. Запържва се в олиото. Наденицата се нарязва на кубчета и се добавя в тигана. Гъбите се заливат с топла вода и се оставят да омекнат за кратко. После се прибавят към ястието. Дробчетата се нарязват на дребно и също се слагат. Оставяме да ври поне десет минути на тих огън. Едва тогава идва ред на доматеното пюре. Оставяме да котлона още няколко минути. Прехвърляме в тенджера и добавяме ориза. Постепенно добавяме бульона. Посоляваме. Оставяме да се вари, докато оризът стане готов.