Пренесете се в рая
Има едно място на света, на които всеки мечтае да отиде. И това е Бали. Смята се, че индонезийският остров е едно от най-красивите кътчета на света. Предлагаме ви, ако нямате време или пък средства, да опитате някои от най-съблазнителните вкуснотии на островчето.
Ориз
Необходими продукти:
200 г пилешко месо
150 г скариди
150 г зеле
6 с. л. зехтин
6 глави лук
6 скилидки чесън
1/2 ч. доматено пюре
4 яйца
750 г предварително сварен ориз
2 ч. л. Сол
1 люта чушка
слънчогледови семки
Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и чесъна и ги запържваме в сгорещена мазнина. Нарязваме пилешкото на ивици и добавяме и него. Наситняваме и скаридите, добавяме ги при пилето. Нарязваме и слагаме да се запържи и зелето. Отгоре поръсваме със семките. Накрая слагаме доматеното пюре при непрекъснато бъркане. Чукваме отгоре и яйцата като не спираме да бъркаме. След минута добавете ориза. Посолете. Нарежете на ситно лютата чушка и добавете и нея. Разбъркайте добре и сервирайте докато е още топло.
Гетук линдри
Необходими продукти:
1 кг белена маниока
200 г захар
50 грама маргарин
¼ ч. л. ванилия
½ ч. л. пюре от ягоди ½ чаена лъжичка фина сол на вкус
200 г кокосови стърготини
сол
Начин на приготвяне: Слагаме да се вари вода със захарта, солта, ванилията и маргарина. Когато заври, махаме от котлона. Маниоката се нарязва и се приготвя на пара, докато стане крехка. Докато е още гореща се прави на пюре. Добавяме в сместа със захарта и разбъркваме докато се получи еднородна смес. Разделяме полученото тесто на две части. Едната разбъркваме с ягодовото пюре. Другата – с кокосовите стърготини. Нарежете на ивици. Наредете ги в чиния, така че да се получи цветна мозайка.
Патица
Необходими продукти:
1 патица (поне 2 кг.)
2 л вода
1 литър кокосово мляко
5 глави лук
5 скилидки чесън
3-6 червени люти чушки
1/2 ч. л. чили на прах
2 ч. л. настърган корен от джинджифил
1 ч. л. куркума
1 стрък лимонена трева
1 с. л. бял винен оцет
1 ч. л. сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме патицата на 8 парчета. Поставяме ги в гърне и заливаме с два литра вряла вода. Добавяме оцет. Оставете го на страна. Обелете лука и го нарежете. Излейте сместа от вода и оцет и налейте прясна вода. Поръсете с пипера и джинджифила. Сложете лука при месото. Добавете при патицата. Оставете да заври без капак. Нека да ври поне час и половина. Трябва да се разбърква често. Малко преди да стане готово, поръсете с подправките. Накрая сложете и лимонената трева. Оригиналната рецепта изисква патицата да се готви цели 20 часа, за да поема постепенно вкуса на подправките.
Пиле с банани
Необходими продукти:
1 пиле
1 ч.л. Лют червен пипер
1 с. Л. Брашно
зехтин
3 глави лук
3 банана
къри
1 чаша бяло вино
1 ч. Ч. Пилешки бульон
лимонов сок
сол
Начин на приготвяне: Пилето се нарязва на 12 порции. Поръсваме от всички страни с малко лют пипер. Овалваме в брашното и пържим. Когато станат готови, ги оставяме настрана. Нарязваме лука на едро, а бананите на кръгчета. Смесва лука и бананите в мазнината на пилето. Задушаваме ги и поръсваме с кърито. Тогава добавяме пилето, наливаме и виното. Разбъркваме добре. Наливаме горещия бульон. Оставяме да се готви 45 минути на слаб огън. Накрая посоляваме и поръсваме с лимоновия сок.