Пригответе се за калорична и вкусна храна
Финдалнската кухня е невероятна смесица от шведската и руската. Народът на тази страна основно яде риба. Не пропускат обаче и специалитети с телешко, овнешко и еленово месо. Любимите растения на финландците пък са боровинките и гъбите, които в северната страна можете да намерите във всяка малка горичка. Млечните продукти също да важни за тях. Затова доста често се пие прясно или кисело мляко заедно с обяда или вечерята.
Финландски микс
Необходими продукти:
1 кг картофи
250 гр. моркови
200 гр. ориз
150 гр. пушени гърди
50 гр. лук кромид стар
Начин на приготвяне: Нарязваме пушените гърди и ги запържваме с лука и ориза. Отгоре поръсваме с магданоза, черния пипер и солта. Добавяме настърганите моркови, както и картофите на кубчета. Отгоре се слага и галета. Заливаме с три чаши топла вода. Покриваме тавата с алуминиево фолио. Печем при 200 градуса за около 30 минути.
Понички
Необходими продукти:
3 яйца
2 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
150 мл. прясно мляко
200 г. брашно
мазнина за пържене
пудра захар
Начин на приготвяне: Чукваме яйцата, но не ги разбиваме. Слагаме захарта, солта и млякото. Сипваме и брашното. Едва тогава разбъркваме докато се получи хомогенна смес. Слагаме тигана на котлона и загряваме в него мазнината за пържене. Изсипваме тестото в шприц. С него директно шприцоваме по малко от тестото в тигана. Когато се изпържат ги слагаме на хартия, която да попие мазнината. Поръсваме ги обилно с пудра захар.
Коледни сладки
Необходими продукти:
500 гр. готово многолистно тесто
конфитюр по избор
1 разбит жълтък
пудра захар, смесена с ванилия
Начин на приготвяне: Нарязваме тестото на квадрати. Разрязваме всеки връх почти до центъра. В средата слагаме малко конфитюр като внимаваме да не изтече. Започваме да прегъваме всеки от върховете към центъра. Трябва да правим това през един, за да се получи форма на звезда. Нареждаме сладките в тава, на дъното на която има хартия за печене. Намазваме ги с разбития жълтък. Печем в предварително загрята фурна при 220 градуса за около 20 минути. Отгоре ги поръсваме с пудра захар, смесена с ванилия.
Кифлички
Необходими продукти:
1 с.л. суха мая
1 с.л. захар
100 мл кондензирано мляко
1 яйце
250 г брашно
50 г пшенично брашно
3/4 ч.л. сол
2 ч.л. смлян кардамон
2 с.л. размекнато масло
За намазване:
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне: Смесваме 60 мл. топла вода, маята и захарта. Разбиваме с миксер. Оставяме настрана за 10 минути. Към тази смес добавяме млякото, разбитото яйце и останалите съставки. От тях правим тесто. Оставяме го да „почине” час и половина. През това време трябва два пъти да се увеличи обема си. Правим го на голяма питка и го разделяме на осем парчета. От тях правил рула. Всяка да е дълго най-много 20 см. Слепваме двата края на всяко едно, за да се получи нещо като геврече. Подреждаме ги върху хартия за печене. Отново ги оставяме, за да удвоят обема си за втори път. Загряваме предварително фурната на180 градуса. Поливаме ги с разбитото яйце и млякото. Печем 20 минути.
Рибна супа
Необходими продукти:
400 г филе сьомга
1 голяма глава кромид лук
4 картофа
400 мл прясно мляко
1 с. л. брашно
1/2 ч. л. смлян черен пипер
сол
1 л вода
ситно нарязан копър
Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Лукът пък правим на поличумесеци. Посоляваме водата и я кипваме. В нея прибавяме лука и картофите. Отново го оставяме да кипне и след това оставяме на бавен огън. Захлупваме тенджерата с капак. Варим десет минути. Измиваме и подсушаваме филето от сьомга. Нарязваме го на едри парчета. Добавяме ги при зеленчуците. Поръсваме с черен пипер. Варим супата 6 минути. Разбиваме млякото и брашното. Сипваме при супата като не спираме да бъркаме. Отново кипваме и махаме от котлона. Наливаме в купичките за сервиране и поръсваме с копър.