Меки и ароматни банички за почивните дни
Каймата се слага в купа. Лукът и морковът се измиват, почистват и стържат на ренде. Добавят се към купата с кайма. Допълнително се чуква едно яйце. Мляното месо се омесва. Взема се тиган. Слага се на загрят котлон. Каймата се разпределя в тигана. Запържва се за 5 – 10 минути. Добавят се граховите зърна. Бърка се непрекъснато с дървена шпатула, за да не загори плънката. След готовност се оттегля. Поръсва се 1/2ч.л. сол, 1/2ч.л. индийско орехче, ситнонарязан магданоз и стрита мента. Наново се обърква и оставя настрани да се овкуси. Тестото се разстила на кухненски плот. Доразточва се. Реже се на квадрати, горе- долу с големина 10/10. В средата на всеки се слага по 1 с.л. от плънката. Тестените квадрати се сгъват на триъгълници или пури. Прищипват се по краищата. Отгоре се мажат с разбито яйце. Пекат се на умерена фурна до готовност. Около 30 минути са достъчни.