Шведите са майстори в кухнята

Шведите са майстори в кухнята Лакомник

Рибата е основата на менюто в северната страна

Шведите са майстори в кухнята
Автор:Лакомник

 Швеция е образец за държавност, но и за перфекционизъм в кухнята. Според готвачите тя е проста за приготвяне и практична. В ястията на тази страна няма да намерите много зеленчуци, но пък месото е основен продукт. Рибата има своето централно място на масата. Най-обичани са херингата, сьомгата и пъстървата. Макар и да не е толкова отдалечена в географски смисъл, Швеция очевидно се различава доста от останалите европейски държави в кулинарно отношение. Дори храненията през деня са разпределени по специфичен начин. Обикновено закуската се състои от сандвичи. Обядът пък е лек. Основно хранене е вечерята, която се сервира рано – около 17 часа. Тя е обилна и съставена само от питателна храна.    

Сьомга с розмарин  

Необходими продукти: 2 котлета сьомга 2 ч.л. зехтин 3 ч.л. лимонов сок сол, черен пипер розмарин   Начин на приготвяне: Рибата се слага в тавичка, на дъното, на която се поставя хартия за печене. Отделно правим маринатата от всички останали продукти. Заливаме сьомгата с нея. Оставяме в хладилника поне за един час. Печем във фурната на 180 градуса.  

Хлебчето на Пипи

Необходими продукти: 500 г брашно 2 ч. л. суха мая 1 ч. л. сол 2 с. л. ситно нарязан копър 2 с. л. меко масло или маргарин 1 яйце 150 мл вода 150 г крема сирене  

Начин на приготвяне: Започваме от маята, която се разтваря в топла вода и се оставя да престои 10 минути. Хубаво е да е на топло. При нея слагаме пресятото брашно и останалите продукти. Замесва се гладко тесто. Оформяме го като една топка. Оставяме да втаса за час или докато удвои обема си.  Намасляваме продълговата форма. Отново месим втасалото тесто. Оформяме го като хляб. Слагаме го във формата. Покриваме и оставяме докато втаса отново. Печем в предварително загрята фурна на 175 градуса. Хлябът става готов за около един час. Хубаво е след това да го оставим да изстине преди да го консумираме.      

Кюфтенца

Необходими продукти: 2 филии бял хляб 60 мл (1/4 ч. ч.) прясно мляко 3 с. л. краве масло щипка сол 1/2 глава ситно нарязан кромид лук 1/2 ч. л. сол 350 г телешка кайма 350 г свинска кайма 2 жълтъка 1/2 ч. л. смлян черен пипер 1/4 ч. л. млян бахар 1/2 ч. л. мляно индийско орехче 2-3 с. л. олио За соса 4 с. л. (1/4 ч. ч.) брашно 750 мл (3 ч. ч.) телешки бульон 60 мл (1/4 ч. ч.) течна готварска сметана  

Начин на приготвяне: Накисваме филиите в млякото. Запържваме лука в маслото, заедно с щипка сол. Охлаждаме леко лука и го слагаме в голяма купа. При него добавяме хляба, двата вида кайма, както и подправките и солта. От сместа правим  кюфтенца. Сгорещяваме олио в голям тиган. Пържим кюфтенцата до златисто. Оставяме ги на топло и правим соса. Запържваме брашното в сух тиган, докато стане златисто. Доливаме бульона като бъркаме непрекъснато. Варим до леко сгъстяване. Прибавяме сметаната. Оставяме да се готви още около три минути и махаме от котлона.      

Ябълките на Карлсон със зеле  

Необходими продукти: 500 г червено зеле 1-2 кисели ябълки 3 скилидки чесън 1 и 1/2 с. л. бял винен оцет 1 и 1/2 с. л. балсамов оцет 3 с. л. олио 1 ч. л. кафява захар сол смлян черен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме изчистеното зеле на ивички. Обелваме и нарязваме ябълките на осем. Загряваме мазнината в тиган. Прибавяме ябълките и чесъна, нарязан на ситно.  Задушаваме за около 7 минути. Към тях слагаме и захарта. Задушаваме, докато тя не се разтопи. Изливаме и оцета и разбъркваме. Слагаме сместа при зелето. Поливаме с балсамов оцет и малко олио. Подправяме със сол и смлян черен пипер.    

Канелени питки  

Необходими продукти: За тестото:  500 мл прясно мляко 25 г прясна мая 150 мл захар 1 с. л. смлян кардамон 520 - 640 г (800 - 1000 мл) брашно 150 г маргарин или краве масло 1 ч. л. сол 1 яйце За плънката: 3 с. л. (45 г) меко масло или маргарин 2 с. л. канела на прах 2 с. л. захар 1 ч. л. ванилия

Начин на приготвяне: Разтваряме маята в топло прясно мляко. Към нея прибавяме захарта, солта, кардамона и разбитото яйце. Пресяваме само половината от брашното. Разбъркваме. Пресяваме и останалото брашно и също го добавяме към сместа. Там слагаме и мекото масло. Правим меко тесто. Оставяме да втасва половин час. След това го разделяме на две. От всяка част правим по един правоъгълник. Отгоре намазваме с малко масло и смес от захар, ванилия и канела. Могат да се добавят и други ядки по желание. Навиваме тестото на руло. Нарязваме го на дебели филийки. Слагаме питките в намаслена тава. Отгоре намазваме с разбито яйце. По желание можем да поръсим със захар. Загряваме до 200 градуса. Канелените питки печем за около 15 минути.    

Още по темата
Още по темата
Испанска фиеста от вкусове
  Испания е страна с богат бит и култура, която съществува от векове. Испанската кухня е добре известна в Европа с морските си дарове и колоритните си...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц